Tyto měkké hamburgerové bulky jsou ideální na vaše domácí hamburgery. Nejenže mají perfektní tvar, ale chutnají mnohem lépe než cokoli, co je z plastového sáčku. Celková doba přípravy trvá téměř 4 hodiny, ale skutečná práce s nimi je možná 10 minut.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 15 minut
- Čas navíc: 3 hodiny 10 minut
- Celkem: 3 hodiny 45 minut
- Počet porcí: 8 bulek
Jistě, můžete si koupit housky na hamburgery v obchodě s potravinami – ale kde je na tom ta zábava? Připravit si domácí hamburgerové housky je jednodušší, než si myslíte, a jsou mnohem chutnější než ty kupované v obchodě.
Jak skladovat hamburgerové bulky
Domácí hamburgerové housky skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo zabalené ve fólii při pokojové teplotě až pět dní. Vyvarujte se ledničce, protože to by se vysušily.
Ingredience
- 1 balení sušeného droždí
- 450 g mouky – rozdělit
- 1 šálek teplé vody
- 2 velká vejce
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 3 lžíce bílého cukru
- 1 a ¼ lžičky soli
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička sezamových semínek
Postup
- Droždí vložte do mísy velkého stojanového mixéru.
- 1/2 hrnku mouky a teplou vodu vyšlehejte dohladka.
- Nechte stát, dokud směs nezpění, 10 až 15 minut.
- Do směsi droždí důkladně zašlehejte 1 vejce, rozpuštěné máslo, cukr a sůl.
- Přidejte zbývající mouku (asi 3 hrnky).
- Na stojanový mixér nasaďte hnětací hák a těsto hněťte při nízkých otáčkách, dokud nebude měkké a lepivé, asi 5 až 6 minut.
- Těsto propíchejte silikonovou stěrkou, pokud se na stěrku lepí větší množství těsta, přidejte ještě trochu mouky.
- Těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu.
- Těsto opatrně vytvarujte do hladkého kulatého tvaru.
- Vytřete mísu mixéru a pokapejte ji olivovým olejem.
- Vložte těsto do mísy a několikrát jím otočte, dokud nebude povrch jemně pokrytý olejem.
- Mísu zakryjte alobalem a nechte těsto na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 2 hodiny.
- Vyložte plech pečícím papírem.
- Těsto přeneseme na pomoučněnou pracovní plochu a uhladíme případné bubliny.
- vytvarujeme mírně zaoblený obdélník.
- V případě potřeby těsto lehce poprašte moukou a nakrájejte ho na 8 stejných dílů.
- Každý kousek vytvarujte do kulatého tvaru.
- Na připravený plech rozložte bochánky ve vzdálenosti asi 1,5 cm od sebe.
- Bochánky velmi lehce poprašte moukou.
- Přes plech přetáhněte kousek fólie.
- Nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí, přibližně 1 hodinu.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- V malé misce vidličkou rozšlehejte zbývající vejce s mlékem, dokud se směs důkladně nespojí.
- Velmi jemně a zlehka potřete vršky buchet vajíčkem, aniž byste vykynuté těsto vyfoukli.
- Každou housku posypte sezamovými semínky.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud povrch lehce nezhnědne, 15 až 17 minut.
- Buchty se budou v místech, kde se dotýkají, mírně lepit.
- Nechte zcela vychladnout.
- Buchty roztrhněte a příčně rozkrojte na polovinu, abyste je mohli podávat.