Tento lahodný recept na domácí zmrzlinu je hotový za pouhých 45 minut. Níže uvedené ingredience vystačí na 1 zmrzlinu.
Ingredience
- 3 šálky dvojité smetany
- 1 šálek plnotučného mléka
- 3/4 šálku cukru
- 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
- sůl
- 5 velkých žloutků
- 114 g čokoládových sušenek
Speciální vybavení: zmrzlinovač a teploměr na cukrovinky nebo teploměr s okamžitým měřením.
Postup
- Smetanu, mléko, cukr, vanilku a 1/2 lžičky soli rozšlehejte ve středně velkém hrnci a na mírném ohni přiveďte k varu.
- Žloutky vyšlehejte ve střední misce. Do vyšlehaných žloutků pomalu zašlehejte 1 šálek horké smetanové směsi, pak ji za stálého šlehání vlijte zpět do hrnce a vraťte na střední teplotu.
- Za stálého míchání dřevěnou lžící vařte, dokud směs nezhoustne, nepokryje lžíci a na teploměru nedosáhne 82 °C, 6 až 8 minut. Odstavte z ohně a přeceďte pudink přes jemné síto do velké mísy nebo odměrky.
- Tuhý podíl vyhoďte. Často míchejte, dokud směs nevychladne na pokojovou teplotu. Lehce přitiskněte plastovou fólii přímo na povrch pudinku, aby se nevytvořila slupka.
- Chlaďte do úplného vychladnutí, přibližně 3 hodiny. Pro rychlejší zchlazení postavte misku s pudinkem do nádoby s ledovou vodou a míchejte, dokud nevychladne.
- Umístěte 20 cm čtvercovou kovovou misku do mrazáku, aby se zchladila, a poté zmrazte studený krém ve zmrzlinovači podle pokynů výrobce.
- Sušenky vložte do uzavíratelného plastového sáčku a lehce je rozdrťte hladkou stranou paličky na maso nebo dnem odměrky.
- Vyjměte vychladlý rendlík a posypte ho polovinou rozdrcených sušenek. Navrch dejte polovinu zmrzliny, pak opakujte se zbývajícími sušenkami a zmrzlinou.
- Rychlou prací vmíchejte sušenky do zmrzliny lžící a míchejte je odspodu nahoru. Přikryjte fólií a zmrazte do ztuhnutí, 2 až 3 hodiny.