Tento recept na jarní salát je ideálním lehkým jídlem nebo přílohou. Je plný čerstvé zeleniny, bylinek a pikantní zálivky.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 1 minuta
- Celkem: 21 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
Na salát
- 1 svazek chřestu, měkké části, nakrájené na 2,5centimetrové kousky
- ½ hrnku mraženého hrášku, rozmrazeného
- několik hrstí zeleného salátu
- 2 ředkvičky nakrájené na tenké plátky
- ½ šálku rozdrobeného sýra feta
- ½ avokáda, zbaveného pecky a nakrájeného na kostičky
- ¼ šálku nasekaných opražených pistácií
- ½ šálku pražené cizrny
- čerstvé bylinky na ozdobu (bazalka, máta a/nebo pažitka)
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Na zálivku
- ¼ šálku čerstvé bazalky nebo směsi bazalky a máty
- 1 malý stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy a ½ lžičky kůry
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje, více podle potřeby
- ¼ lžičky mořské soli
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a poblíž postavte misku s ledovou vodou.
- Chřest blanšírujte asi 1 minutu, dokud nezměkne, ale zůstane jasně zelený.
- Přeneste ho na 1 minutu do ledové vody a nechte ho okapat.
- Chřest nechte oschnout, přendejte ho zpět do mísy a přidejte hrášek.
- Připravte zálivku: v kuchyňském robotu rozmixujte bylinky, česnek, citronovou šťávu, kůru, ocet, olivový olej a sůl.
- Polovinu zálivky přidejte do mísy s chřestem a promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.
- Salát sestavte: na talíř naaranžujte zelený salát, na něj navrstvěte směs chřestu a hrášku, ředkvičky, fetu, avokádo, pistácie, cizrnu a bylinky.
- Pokapejte zbylým dresinkem, podle chuti osolte a opepřete a podávejte.