Tyto jablečné koláče, známé také jako jablečné koláčky, vypadají příliš dokonale na to, aby byly domácí. Hodí se k nim jakákoli oblíbená sladká i slaná náplň.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 2 velká zelená jablka – oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na kousky
- 2 lžíce hnědého cukru
- ¼ šálku bílého cukru
- ¼ lžičky soli
- 1 a ½ lžičky mleté skořice nebo podle chuti
- 1 lžička vody, případně více (nepovinné)
- 450 g připraveného koláčového těsta, nakrájeného na 4 kusy
- 1 vejce
- 2 lžičky mléka
- 1 lžička bílého cukru nebo podle potřeby
Postup
- Rozpusťte máslo na velké pánvi na středním ohni. Nechte máslo zhnědnout do světle zlatavé barvy, asi 1 minutu.
- Vmíchejte jablka do horkého másla. Posypte je 1/4 šálku bílého cukru, hnědým cukrem a solí. Vařte a míchejte jablečnou směs, dokud jablka nezměknou, asi 5 minut. Vmíchejte skořici a vodu.
- Pokračujte ve vaření, dokud jablka nezměknou a nelepí se, další 1 až 2 minuty. Jablečnou náplň rozetřete na talíř a nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Plech na pečení vyložte silikonovou podložkou nebo pečícím papírem.
- Z těsta vytvořte kouli, položte ji na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte ji do kruhu o průměru asi 20 cm. Do středu dejte lžičkou 1/3 až 1/2 hrnku jablečné náplně.
- Přeložte těsto přes náplň, přičemž na spodní straně nechte asi 1 cm těsta viditelného pod horní stranou. Pomocí konečků prstů těsto jemně přitiskněte kolem náplně.
- Převislou spodní část těsta přeložte přes horní okraj nahoru, postupujte kolem korpusu a převis těsta pevně přitiskněte k horní části korpusu.
- Okraj těsta pevně uzavřete tak, že palcem a ukazováčkem jedné ruky trochu těsta přitisknete a ukazováčkem druhé ruky vtlačíte do přitisknutého těsta malý zářez.
- Pokračujte ve stlačování a dělání zářezů po celém obvodu, dokud nebude kůrka pevně stažená. Postup opakujte se zbývajícím těstem a náplní. Koláče přeneste na připravený plech.
- V malé misce vyšlehejte vejce s mlékem, dokud se důkladně nespojí. Vrch každého koláče potřete vaječnou směsí a posypte asi 1/4 lžičky bílého cukru.
- Do horní části každého koláče vyřízněte 3 malé větrací otvory.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud koláče nezískají zlatohnědou barvu a náplň nebude bublat, 25 až 30 minut. Před podáváním nechte koláče alespoň 15 minut vychladnout.