Cenově výhodný kus hovězího masa (ze spodního šálu) má spoustu chuti a díky marinádě zůstává šťavnatý.
Ingredience
- 2 x 250 g flank steaku
- 1 lžíce slunečnicového oleje
Na marinádu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2-3 stroužky česneku
- kousek zázvoru (cca 2,5 cm), nastrouhaný
- šťáva z ½ citronu, polovinu citronu si nechte stranou
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce medu
- 1 větvička rozmarýnu, otlučená
Postup
- Na marinádu smíchejte všechny ingredience v míse. Steaky vložte do mělké misky, přelijte marinádou, aby se maso zcela obalilo. Přikryjte, dejte do chladu a nechte marinovat přes noc.
- Oškrábejte marinádu ze steaků a každý steak potřete kapkou slunečnicového oleje.
- Rozehřejte pánev na velmi vysokou teplotu, steaky potřete rezervovanou polovinou citronu a opékejte s rozmarýnovou větvičkou 3-4 minuty z každé strany pro středně propečený steak, pokud máte raději více propečený, opékejte o 1 minutu déle.
- Před podáváním s bramborovou kaší, zeleninou nebo hranolky nechte 5 minut odpočívat.