Domácí rajčatový protlak je úplně jiný, a mnohem chutnější, než ten, který si můžete koupit v supermarketu. Jeho výroba zabere asi den (naštěstí většinu této práce zvládnete sami).
Domácí vs. rajčatový protlak zakoupený v obchodě
Většina z nás zná rajčatový protlak jako základ spíže, který se kupuje v malých plechovkách. Když si ho vyrobíte sami, můžete si vybrat rajčata, která použijete, a tím i chuť hotového koncentrátu.
Pomalé vaření také dodává pastě vydatnou, bohatou chuť, která se liší od kupovaného.
Jak vybrat správná rajčata?
Měli byste mít na paměti jednu věc. Přestože k výrobě protlaku lze použít jakákoli rajčata, druh rajčat, který vyberete, bude mít vliv na konečný výsledek.
K čemu použít domácí rajčatový protlak?
Domácí rajčatový protlak se skvěle hodí na všechna tradiční jídla, jako jsou polévky, dušená jídla a chilli.
Dlouhé pečení v troubě mu však dodává intenzivní rajčatovou chuť, díky které je vynikající i naškrábaný na opečené bagetě a posypaný čerstvým sýrem ricotta nebo vmíchaný do špenátové omelety.
Ingredience
- 450 g rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky kyseliny citronové nebo 2 lžíce citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Rajčata nakrájejte na čtvrtky.
- Olivový olej dejte do velkého hrnce na středně silný oheň.
- Přidejte rajčata a vařte, dokud nezměknou a slupky se nezačnou oddělovat od dužiny.
- Rajčata propasírujte.
- Do dužiny vmíchejte mořskou sůl a kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu.
- Semínka a slupky vyhoďte nebo zkompostujte.
- Rajčatovou dřeň rozdělte na 2 velké plechy s okrajem.
- Můžete také použít velký pekáč, ale tak bude pečení trvat déle.
- Rajčatovou dužinu pečte, dokud se nezmění na kaši.
- Každou půlhodinu rajčata kontrolujte.
- Pečte, dokud se nezmenší na více než polovinu.
- Pastu přelijte do sklenic.
Uchování rajčatového protlaku:
- Možnost uchování 1 – Rajčatový protlak zpracujte v horké vodní lázni.
- Možnost uchování 2 – Uchovávejte v chladničce nebo zmrazte.