jak-vyrobit-rajcatovy-protlak-2833906

Domácí rajčatový protlak je úplně jiný, a mnohem chutnější, než ten, který si můžete koupit v supermarketu. Jeho výroba zabere asi den (naštěstí většinu této práce zvládnete sami).

Domácí vs. rajčatový protlak zakoupený v obchodě

Většina z nás zná rajčatový protlak jako základ spíže, který se kupuje v malých plechovkách. Když si ho vyrobíte sami, můžete si vybrat rajčata, která použijete, a tím i chuť hotového koncentrátu.

Pomalé vaření také dodává pastě vydatnou, bohatou chuť, která se liší od kupovaného.

Jak vybrat správná rajčata?

Měli byste mít na paměti jednu věc. Přestože k výrobě protlaku lze použít jakákoli rajčata, druh rajčat, který vyberete, bude mít vliv na konečný výsledek.

K čemu použít domácí rajčatový protlak?

Domácí rajčatový protlak se skvěle hodí na všechna tradiční jídla, jako jsou polévky, dušená jídla a chilli.

Dlouhé pečení v troubě mu však dodává intenzivní rajčatovou chuť, díky které je vynikající i naškrábaný na opečené bagetě a posypaný čerstvým sýrem ricotta nebo vmíchaný do špenátové omelety.

Ingredience

  • 450 g rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové nebo 2 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Rajčata nakrájejte na čtvrtky.
  3. Olivový olej dejte do velkého hrnce na středně silný oheň.
  4. Přidejte rajčata a vařte, dokud nezměknou a slupky se nezačnou oddělovat od dužiny.
  5. Rajčata propasírujte.
  6. Do dužiny vmíchejte mořskou sůl a kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu.
  7. Semínka a slupky vyhoďte nebo zkompostujte.
  8. Rajčatovou dřeň rozdělte na 2 velké plechy s okrajem.
  9. Můžete také použít velký pekáč, ale tak bude pečení trvat déle.
  10. Rajčatovou dužinu pečte, dokud se nezmění na kaši.
  11. Každou půlhodinu rajčata kontrolujte.
  12. Pečte, dokud se nezmenší na více než polovinu.
  13. Pastu přelijte do sklenic.

Uchování rajčatového protlaku:

  • Možnost uchování 1 – Rajčatový protlak zpracujte v horké vodní lázni.
  • Možnost uchování 2 – Uchovávejte v chladničce nebo zmrazte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang