Dort bude dýňový s fíkovým krémem a dýňovým krémem a čerstvými fíky navrch. To dá rozum, ne? Já nejraději používám máslovou dýni, ale pokud zrovna máte třeba muškátovou, tak to vůbec nevadí!
TIP: V případě, že trpíte na nesnášenlivost vajec nebo je z jakéhokoliv důvodu nejíte, vyzkoušejte také pečení bez vajec.
Dýňový dort s fíkovým krémem, zdobený dýňovým krémem a čerstvými fíky
Ingredience:
- 4 vejce
- 320 ml rostlinného oleje
- 200 g cukru krupice
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky mixed spice (nebo pumpkin pie spice nebo jde i perníkové koření)
- 400 g dýňového pyré (dýni oloupejte, nakrájejte, posypte třtinovým cukrem, upečte doměkka a pak rozmixujte dohladka nebo uvařte ve vodě jako brambory a pak rozmixujete)
Fíkový krém:
- 500 g mascarpone
- 250 g krémového sýra
- 500 ml smetany ke šlehání
- 300 g fíkové marmelády
- moučkový cukr pokud se Vám krém zdá málo sladký
Dýňový krém:
- 250 g mascarpone
- 125 g krémového sýra
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 – 200 g dýňového pyré
- moučkový cukr
Na ozdobu 5 – 6 čerstvých fíků
Postup
Nejprve připravte dýňové pyré. Poté vyložte velkou dortovou formu (o průměru 26 cm) papírem na pečení (dno i okraj). Troubu rozpalte na 180 °C.
Obě mouky, sodu, prášek do pečiva, sůl a koření prosejte přes jemné síto. Vejce ušlehejte s cukrem a olejem do světlé pěny pěny a postupně vmíchejte moučnou směs a dýňové pyré. Těsto nalijte do formy a pečte asi 40 minut. Dobře hlídejte, a pokud se vám bude povrch zdát moc tmavý, přikryjte ho alobalem (v mém případě je to potřeba udělat zhruba po 25 minutách) a pečte dál přikryté.
Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí. Zapíchněte ji do korpusu, a pokud je po vytažení suchá, je upečeno. Po vytažení z trouby nechte korpus vychladnout ve formě. Poté ho můžete vyndat z formy, seříznout do roviny a vodorovně prokrojit.
Na krém nejprve vyšlehejte mascarpone s krémovým sýrem a za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte smetanu. Opatrně vmíchejte marmeládu a pokud se Vám bude krém zdát málo sladký, doslaďte ho moučkovým cukrem.
Dýňový krém na ozdobení připravte úplně stejně, pouze marmeládu nahraďte dýňovým pyré a rozhodně oslaďte.
Fíky dobře omyjte, osušte a nakrájejte na čtvrtiny (nebo šestiny).
Spodní vrstvu těsta si položte na dortovou podložku a potřete 2/3 fíkového krému. Na krém položte druhou vrstvu těsta a celý dort (tedy vršek i boky) potřete zbylou 1/3 fíkového krému. Povrch dortu uhlaďte a dejte ho alespoň na 1 hodinu do ledničky. Poté ho ozdobte dýňovým krémem a poklaďte rozčtvrcenými fíky.
Redakce Receptik.cz