dusena-mrkev-8495696

Dušená mrkev je vynikající. Má svěží, přirozeně sladkou chuť a vyžaduje minimální dochucení. Je to jeden z těch jednoduchých a přitom báječných receptů. Je hotový asi za 25 minut a hodí se k bezpočtu hlavních jídel.

Odborná rada

Dbejte na to, abyste mrkev nerozvařili. Chcete ji vařit v páře, dokud nezměkne – proto ji kontrolujte vidličkou a začněte s kontrolou po 10 minutách. Je lepší ji mírně nedovařit než rozvařit.

Varianty

Tyto vařené mrkve mají svěží, přirozeně sladkou chuť, takže vyžadují minimální dochucení.

K úpravě těchto lahodných, jednoduše připravených mrkví stačí sůl, čerstvě mletý pepř a případně pokapat rozpuštěným máslem.

Nejlepším způsobem, jak tento recept obměnit, je experimentovat s větším množstvím koření. Uvařenou mrkev můžete kromě soli a pepře posypat například trochou granulovaného česneku a sušeného tymiánu.

Můžete je také kromě másla pokapat malým množstvím medu.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 25 minut

Ingredience

  • 4 velké mrkve
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • ½ lžičky soli nebo ¼ lžičky mořské soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup

  1. Do hrnce nalijte 4 cm vody a na prudkém ohni ji přiveďte k varu.
  2. Oloupejte mrkev, odřízněte konce, příčně ji rozkrojte na polovinu a poté tlusté poloviny podélně rozkrojte.
  3. Mrkev vložte do parního koše.
  4. Když voda začne vřít, opatrně vložte do hrnce parní koš, přikryjte ho a vařte mrkev v páře, dokud nezměkne.
  5. Po 10 minutách začněte vidličkou kontrolovat.
  6. Také sledujte, zda se voda zcela nevypaří.
  7. Vyjměte mrkev z parního hrnce a přendejte ji na talíř.
  8. Pokapejte je rozpuštěným máslem a posypte solí a pepřem.
  9. Ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang