Toto zapečené ziti s klobásou je plné chuti a vynikající.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 1 hodina
- Počet porcí: 8
Ingredience
- sprej na vaření
- 1 balení suchých těstovin ziti
- 500 g jemné italské klobásy
- 1 balení sýra ricotta
- 1 velká žlutá cibule, mletá
- 1 velké vejce
- 2 lžičky mletého česneku
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 a ½ sklenice omáčky na špagety, rozdělené
- 1 balení drcené italské sýrové směsi
- 1 lžička sušené bazalky – volitelně
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vymažte pekáč o rozměrech 23×33 cm.
- Na prudkém ohni přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou.
- Vmíchejte ziti a znovu přiveďte k varu.
- Těstoviny vařte odkryté za občasného míchání, dokud nejsou uvařené, ale stále pevné na skus, asi 8 minut.
- Dobře je slijte.
- Zatímco se těstoviny vaří, rozehřejte velkou pánev na středním plameni.
- Přidejte klobásu. Vařte a míchejte, dokud nezhnědne, asi 10 minut.
- Klobásu slijte a dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte ricottu, cibuli, vejce, česnek a oregano, dokud se dobře nespojí.
- Vmíchejte těstoviny, klobásu, sůl, pepř a polovinu sklenice špagetové omáčky; dobře promíchejte.
- Dno připravené zapékací misky pokryjte 1/3 plné sklenice špagetové omáčky.
- Navrstvěte 1/2 směsi těstovin, 1/2 zbývající omáčky na špagety a 1/2 strouhaného sýra.
- Vrstvy zopakujte ještě jednou s použitím zbývajících těstovin, omáčky a sýra.
- Povrch posypte bazalkou a misku pevně přikryjte alobalem.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud se neprohřeje, asi 20 minut.
- Odklopte, vraťte do trouby a pečte, dokud se sýr nerozpustí, dalších 5 až 10 minut.