Ještě někdo vyrůstal doma a ohříval chleba se sýrem v mikrovlnné troubě? Výsledek byl vždycky příšerný, chléb byl kašovitý a rozteklý sýr se dostal všude. Měli jste tedy někdy horký sýrový sendvič, který vám vydržel až do večeře, a nemuseli jste zapínat sporák? Řešením je horkovzdušná trouba.
Stačí říct, že horkovzdušná trouba je řešením pro vždy křupavé a vždy mazlavé sendviče s grilovaným sýrem. Tady je návod, jak je připravit – a možná je naučit připravovat i své děti.
Shrnutí článku
Recept na smažený sýr – recept na smažený sýr v horkovzdušné troubě je v podstatě rychlý a jednoduchý. Stačí připravit samotný sýr, chléb, případně další oblíbenou přílohu.
Postup přípravy – extra rychlý smažený sýr v horkovzdušné troubě vyžaduje nastrouhané sýry, dostatek másla a chleba, na který se pokládají nastrouhané kousky sýru.
Proč připravovat sýr v horkovzdušné troubě – důvodů, proč připravit (nejen) smažený sýr v horkovzdušné troubě je hned několik. Jedná se například o zdravější variantu „české klasiky,“ která obsahuje méně kalorií a navíc je extra rychlá na přípravu.
Nejlepší smažený sýr v horkovzdušné troubě – recept
Jednou z nejlepších věcí na smažení grilovaných sýrových sendvičů v horkovzdušné troubě je, že sendvič můžete sestavit, vložit do horkovzdušné trouby, nastavit časovač a odejít. Když se vrátíte, budete mít dokonale křupavý chléb a roztavený sýr.
Tyto sendviče se připravují stejně jako jiné grilované sýry, tedy skládáním plátků toustu namazaných máslem a vrstev strouhaného sýra. Poté sendviče smažíte v horkovzdušné troubě asi 7 minut a v polovině je obrátíte.
Za necelých 10 minut budete mít zlatavě hnědý grilovaný sýr, aniž byste museli špinit pánev nebo zahřívat troubu.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- plátky sýra, více kombinací
- plátky rustikálního chleba nebo bílého či celozrnného sendvičového chleba
Postup
- Nechte 2 lžíce másla při pokojové teplotě, dokud nezměkne.
- Zahřejte horkovzdušnou troubu na 180 ºC.
- Na velkých otvorech struhadla nastrouhejte sýry.
- Smíchejte je ve středně velké míse.
- Každý ze 4 plátků sendvičového chleba namažte z jedné strany máslem.
- Přidejte sýry.
- Sendviče uzavřete zbylými 2 plátky chleba máslem nahoru.
- Sendviče mírně přitiskněte, aby se uzavřely.
- Smažte grilované sýry v horkovzdušné troubě, asi 3 minuty.
- Obraťte sendvič a smažte další 3 až 4 minuty.
Výhody smaženého sýru v horkovzdušné troubě
Smažený sýr v horkovzdušné troubě je zdravější než tradiční smažení na pánvi, protože vyžaduje méně oleje. To znamená méně kalorií a tuku, což je skvělá zpráva pro ty, kteří se snaží jíst zdravěji.
Horkovzdušná trouba zajišťuje rovnoměrné pečení díky cirkulaci horkého vzduchu. To znamená, že sýr bude krásně zlatavý a křupavý ze všech stran.
Příprava smaženého sýra v horkovzdušné troubě je velmi jednoduchá. Stačí sýr obalit v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka), lehce postříkat olejem a péct na 200°C přibližně 10 minut.
Další výhodou je, že je navíc možné experimentovat s různými druhy sýra, jako je eidam, gouda nebo ementál. Každý sýr má jinou chuť a texturu, což může přinést zajímavé variace do tvého receptu.
Aby sýr při pečení nevytekl, je dobré ho před obalováním na chvíli zmrazit. Tím se zpevní a lépe drží tvar během pečení.
Smažený sýr je skvělý s různými přílohami, jako jsou hranolky, bramborová kaše nebo čerstvý salát. Nezapomeň na domácí tatarskou omáčku, která je k smaženému sýru naprosto dokonalá!