Tento recept na dýňový cheesecake je snadný a má tu správnou dýňovou příchuť. Chutná přesně jako cheesecake, který se zkřížil s dýňovým koláčem – to nejlepší z obou světů. Jediné, co je na tomto cheesecaku obtížné, je čekat, až vychladne, abyste ho mohli sníst.
Tento dýňový cheesecake je vynikající sám o sobě, ale když se do něj přidá karamelová omáčka a šlehačka s rumem, je nadmíru působivý. Je to dokonalý sváteční dezert.
Je inspirován podzimem, neuvěřitelně provoní váš domov a hosté u večeře si budou pobrukovat.
Ingredience na dýňový cheesecake
Korpus:
- 1 a 1/2 hrnku sušenek, asi 12 celých sušenek
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 1 lžíce cukru
- 1/2 lžičky skořice
Náplň:
- 680 g smetanového sýra
- 1 a 1/2 šálku hnědého cukru
- 425 g dýňové směsi na koláč
- 4 velká vejce
- 1/4 šálku zakysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky koření na dýňový koláč
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Volitelná poleva:
- 1 šálek studené smetany vyšleháme s 1 lžící cukru a 1/2 lžičky rumu nebo vanilky
- koření na dýňový koláč
- opražené pekanové ořechy
- karamel
Postup na dýňový cheesecake
Jak připravit kůrku: Předehřejte troubu na 180 ˚C.
- Sušenky rozmixujte v kuchyňském robotu na jemné drobky.
- Ve středně velké míse smíchejte 1 a 1/2 hrnku sušenky, 1 lžíci cukru, 1/2 lžičky skořice a 6 lžic rozpuštěného másla.
- Přeneste do formy.
- pomocí velké lžíce vtlačte drobky na dno.
- Pečte 8 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Jak připravit dýňovou tvarohovou náplň: Předehřejte troubu na 180 ˚C.
- V míse mixéru šlehejte 3 balíčky změklého smetanového sýra a 1 a 1/2 hrnku hnědého cukru na střední rychlost, asi 5 minut.
- Seškrábněte mísu, abyste se ujistili, že nemáte kousky smetanového sýra.
- Ochutnejte tuto tvarohovou náplň.
- V samostatné míse metličkou smíchejte 425 g směsi na dýňový koláč, 4 velká vejce, 1/4 šálku zakysané smetany, 2 lžíce mouky, 2 lžičky dýňového koření, 1/4 lžičky soli a 1 lžíce vanilkového extraktu.
- Míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Tuto směs přidejte k tvarohové náplni a pokračujte v míchání při nízkých otáčkách, dokud se dobře nespojí.
- Náplň přendejte do předpečeného korpusu.
- Pečte na prostřední mřížce při teplotě 180 ˚C zhruba 1 hodinu.
- Vypněte troubu, mírně otevřete a nechte cheesecake v troubě dalších 45 minut.
- Poté jej vyjměte z trouby a nechte vychladnout na pokojovou teplotu, než jej přikryjete fólií a uložíte do chladničky.
- Podávejte po úplném vychladnutí (nejméně 4 hodiny v lednici nebo přes noc).
- Před podáváním opatrně vyjměte tvarohový koláč z formy tupým nožem po stranách, aby se uvolnil z formy.
Postup přípravy šlehačky:
- Pro dosažení nejlepší šlehačky nechte mísu na 10 minut zmrazit.
- Do studené mísy přidejte 1 šálek studené smetany ke šlehání, 1 lžíci cukru a 1/2 lžičky rumu nebo vanilky.
- Šlehejte při vysokých otáčkách, dokud nebude krém nadýchaný.
- Nepřešlehejte, jinak se změní na máslo.
- Příprava čerstvé šlehačky trvá jen necelé 2 minuty.