Skvělý recept na přírodní kuřecí plátek na pánvi

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMaso
kureci-prsa-pecena-na-panvi-4991068

Kuřecí prsa jsou velmi populární a oblíbeným druhem masa, zvláště mezi těmi, kteří dbají na zdravou stravu. Jsou bohaté na bílkoviny a pomáhají při budování svalů a udržení svalové hmoty. Existuje mnoho způsobů, jak připravit kuřecí prsa, ale dnes se zaměříme na jednoduchý a rychlý recept na kuřecí prsa na pánvi.

Základem jsou kvalitní kuřecí prsa. Když si vyberete prsa bez kůže a přebytečného tuku, bude výsledný pokrm zdravější. Můžete je rovnou nakrájet nebo nechat kuřecí prsa na 30 minut odležet v lednici, aby se maso stáhlo a bylo snadnější nakrájet.

Shrnutí článku

Základní recepty na kuřecí prsa – ať už se jedná o kuřecí plátek na pánvi, plátek s rýží nebo kuře na parmazánu, kuřecí maso je vždy skvělou volbou jak na obědy, tak pro lehké večeře.

Proč je kuřecí maso tak oblíbené – nízký obsah tuku, možnost použití do celé řady jídel nebo cenová dostupnost jsou jedny ze základních důvodů, proč je kuřecí maso tak oblíbené.

Tipy jak připravit kuřecí maso – jedny ze základních tipů jak připravit kuřecí maso jsou bezpochyby vhodně zvolený kus masa, správně zvolená teplota pánve nebo vhodný teploměr na maso.

Základem skvělého pokrmu z kuřecích prsou je nejen koření, ale také vhodně zvolená příloha, jako například salát nebo rýže.

Pokud máte rádi krůtí, připravte si krůtí prsa na bylinkách.

Přírodní kuřecí plátek na pánvi – recept

Tento recept na přírodní kuřecí plátek na pánvi je rychlý, snadný a chutný. Ponechání kůže na povrchu dodá kuřeti spoustu chuti a tolik potřebné vlhkosti.

Čas přípravy

  • příprava: 5 minut
  • vaření: 15 minut
  • celkem: 20 minut
  • počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 4 vykostěné půlky kuřecích prsou s kůží
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (tymián, petržel, rozmarýn)
  • ¼ šálku jablečného octa
  • 4 lžíce studeného másla nakrájeného na malé kousky
  • 1 lžíce kuřecího vývaru (nebo vody), je-li potřeba omáčku zředit

Postup

  1. Kuře z obou stran osolte a opepřete.
  2. Olivový olej rozehřejte na pánvi na středním plameni.
  3. Kuřecí prsa položte na pánev kůží dolů.
  4. Posypte je čerstvými bylinkami.
  5. Smažte, dokud se spodní část dobře nepropeče a nezíská zlatohnědou barvu, 5 až 6 minut.
  6. Kuřecí prsa otočte a pokračujte v pečení, asi 5 minut.
  7. Do pánve s kuřetem přidejte ocet a studené máslo.
  8. Opatrně pánví třeste, dokud se máslo nerozpustí.
  9. Pro zředění omáčky vmíchejte 1 lžíci kuřecího vývaru.
Kuřecí prsa jsou bohaté na bílkoviny a pomáhají při budování svalů a udržení svalové hmoty.

Kuřecí steak na pánvi – recept

Hledáte chutný a snadný recept, který vaše chuťové pohárky vezme na výlet? Už nehledejte, protože máme pro vás dokonalý recept: Kuřecí steak na pánvi. Tento lahodný pokrm je plný chutí a můžete si ho připravit v pohodlí domova. Připravte si tedy pánvičku a vrhněte se na tento lahodný recept.

Ingredience

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • česnekový prášek
  • cibulový prášek
  • paprika
  • ¼ šálku worcestrové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 2 stroužky mletého česneku
  • špetka sušeného tymiánu
  • nakrájené žampiony (nepovinné)
  • nakrájená cibule (nepovinně)

Postup

  1. Rošt předehřejte na středně vysokou teplotu.
  2. V malé misce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, česnekový prášek, cibulový prášek a papriku a vytvořte marinádu.
  3. Kuřecí prsa vložte do sáčku na zip a přelijte je marinádou.
  4. Nechte je marinovat alespoň 30 minut nebo přes noc v chladničce, aby získala maximální chuť.
  5. V malém hrnci smíchejte worcesterskou omáčku, med, prolisovaný česnek a tymián.
  6. Nechte 5 minut povařit, dokud nezhoustne.
  7. Marinovaná kuřecí prsa položte na předehřátý rošt a smažte je asi 6-7 minut z každé strany, dokud nejsou zcela propečená. Pokud používáte houby a cibuli, můžete je také přidat na rošt a vařit, dokud nezkaramelizují.
  8. Jakmile jsou kuřata uvařená, polijte je pomocí štětce povařenou omáčkou.
  9. Nechte je na pánvi ještě 1-2 minuty povařit, aby glazura zkaramelizovala.
  10. Kuře sundejte z roštu a nechte ho několik minut odpočinout, než ho nakrájíte na plátky na prkénku.
  11. Nakrájené kuře podávejte s přílohami podle vlastního výběru a pochutnejte si na lahodném kuřecím steaku.

Tipy

Chutě můžete obměňovat použitím různých marinád a glazur:

  • marináda z citronové šťávy, česneku a bylinek s medovou a hořčičnou polevou.
  • marináda ze sójové omáčky, zázvoru a česneku s teriyaki polevou.
  • marináda z balzamikového octa, medu a česneku s balzamikovou polevou

Můžete také přidat různé přílohy, například grilovanou zeleninu, rýži nebo bramborovou kaši, a vytvořit tak kompletní jídlo.

Kuřecí steak je bohatý na protein, vitamíny a minerály.

Kuřecí maso na pánvi – recept

Ať už je kuřecí maso grilované, pečené nebo smažené, vždy se líbí všem. Zde si představíme jednoduchý, ale chutný recept – kuřecí maso na pánvi. Tento recept je ideální pro dny, kdy se chcete rychle a chutně najíst, aniž byste v kuchyni strávili příliš mnoho času.

Ingredience

  • 4 vykostěná kuřecí prsa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • plátky čerstvého citronu (nepovinné)

Postup

  1. Začněte přípravou kuřecích prsou. Opláchněte je pod studenou vodou a osušte papírovou utěrkou.
  2. Kuřecí maso osolte a opepřete, přidejte česnekový prášek, papriku, tymián a oregano. Kořením potřete celé kuře, aby bylo rovnoměrně ochucené.
  3. Rozehřejte velkou pánev na středně vysoké teplotě a přidejte olivový olej.
  4. Jakmile se olej rozpálí, přidejte kuřecí prsa a opékejte je 6-7 minut z každé strany nebo dokud nebudou zlatohnědá a zcela propečená.
  5. Jakmile je kuře upečené, vyjměte ho z pánve a položte na talíř.
  6. Do téže pánve přidejte kuřecí vývar a odmastěte dno pánve seškrábnutím všech hnědých kousků. Tím se pokrmu dodá více chuti.
  7. Do pánve přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
  8. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte kuře zpět na pánev a nechte ho vařit další 2-3 minuty, aby kuře mohlo vstřebat chutě z vývaru a másla.
  9. Kuře naservírujte na talíř a přelijte ho omáčkou z pánve.
  10. Pro extra příchuť vymačkejte na kuře trochu citronové šťávy.
  11. Vaše kuřecí maso na pánvi je nyní připraveno k podávání. Můžete ho doplnit oblíbenou přílohou, například bramborovou kaší, rýží nebo salátem.

Tipy

  • Aby se kuře uvařilo rovnoměrně, naklepejte kuřecí prsa před ochucením a vařením na stejnou tloušťku.
  • Před krájením nechte kuře několik minut odpočívat. Díky tomu si kuře zachová šťávu a zůstane vlhké.
  • Do pokrmu můžete také přidat oblíbené bylinky a koření, které mu dodají extra chuť. Mezi skvělé možnosti patří rozmarýn, tymián nebo kmín.
  • Pro zdravější variantu můžete použít kuřecí prsa bez kůže nebo místo másla zvolit rostlinný olej.
  • Pokud nemáte po ruce kuřecí vývar, můžete ho nahradit zeleninovým nebo hovězím vývarem.

Kuřecí plátek – recept

Už vás nebaví stále stejná kuřecí jídla? Chcete do svého jídelníčku zařadit něco nového a vzrušujícího? Nehledejte nic jiného než tento lahodný recept na kuřecí plátek. Díky křehkému kuřecímu masu, křupavé kůrčičce a chutným přílohám se tento pokrm jistě stane v mžiku oblíbeným jídlem celé rodiny.

Ingredience

  • 450 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 šálek strouhanky
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 šálek omáčky marinara
  • 1 šálek strouhaného sýra mozzarella
  • nepovinné přílohy: nakrájené papriky, cibule, žampiony nebo jiné oblíbené pokrmy

Postup

  1. Předehřejte troubu na teplotu 190 °C.
  2. Vymažte pekáč o rozměrech 23×33 cm a dejte ho stranou.
  3. V mělké misce smíchejte mouku, česnekový prášek, cibulový prášek, oregano, bazalku a sůl a pepř.
  4. V samostatné misce rozšlehejte vejce.
  5. Do třetí misky dejte strouhanku.
  6. Pomocí paličky na maso zploštěte kuřecí prsa.
  7. Každé kuřecí prso namočte do moučné směsi, poté do rozšlehaných vajec a nakonec obalte ve strouhance.
  8. Obalená kuřecí prsa vložte do připraveného pekáče a pečte 20 minut nebo dokud nejsou propečená.
  9. Vyjměte pekáč z trouby a na každé kuřecí prso naneste omáčku marinara.
  10. Povrch posypte sýrem mozzarella a přidejte další libovolné přílohy.
  11. Vraťte pánev do trouby a pečte dalších 10 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří bublinky.
  12. Před nakrájením na rovnoměrné plátky nechte kuře 5 minut odpočívat.
  13. Lahodný kuřecí plátek podávejte s přílohovým salátem nebo pečenou zeleninou jako kompletní jídlo.

Tipy

  • Můžete přidat své oblíbené přílohy, například nakrájenou papriku, cibuli a žampiony, a dodat tak pokrmu výraznější chuť a barvu.
  • Omáčku marinara můžete také vyměnit za barbecue nebo buvolí omáčku, abyste si ji mohli obměnit.
  • Můžete připravit více kuřecích prsíček najednou a uložit je do ledničky, abyste si mohli během týdne připravit rychlé a snadné jídlo.
  • Tento pokrm se také dobře mrazí, takže si můžete připravit větší dávku a mít chutné jídlo, které na vás bude čekat, kdykoli ho budete potřebovat.

Tento recept na kuřecí plátky je nejen chutný a všestranný, ale je také zdravější alternativou ke smaženému kuřeti. Kuřecí prsa jsou pečená, nikoli smažená, a ingredience jsou jednoduché a čerstvé. Můžete se tedy cítit dobře, když budete tento pokrm servírovat své rodině a přátelům.

Kuřecí plátky jsou velmi oblíbené pro svou chutnost a všechny přednosti, které nabízejí.

Kuřecí plátky s rýží – recept

Kuřecí plátky s rýží jsou rychlým a snadným receptem, který je ideální pro náročné všední večery nebo líné víkendy. Je to chutné a syté jídlo, které potěší děti i dospělé. Díky několika jednoduchým surovinám a minimální přípravě můžete mít tento chutný pokrm na stole během chvilky.

Ingredience

  • 450 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • 1 šálek dlouhozrnné bílé rýže
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky

Postup

  1. Rýži nejprve propláchněte v jemném sítku, dokud voda nepoteče. Tím se odstraní přebytečný škrob a zabrání se lepivosti rýže.
  2. Rýži dejte stranou, aby mohla odkapat.
  3. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Kuřecí prsa osolte a opepřete a jakmile se olej rozpálí, přidejte je na pánev.
  4. Smažte 5-6 minut z každé strany, dokud nejsou zcela propečená a uprostřed již nejsou růžová.
  5. Kuře vyjměte z pánve a dejte stranou, aby si odpočinulo.
  6. Na stejné pánvi přidejte cibuli, česnek a červenou papriku.
  7. Vařte je 2-3 minuty, dokud nezačnou měknout.
  8. Do pánve přidejte rýži a promíchejte ji, aby se obalila v oleji a zelenině.
  9. Vařte 1-2 minuty, dokud rýže nezačne být průsvitná.
  10. Přilijte kuřecí vývar, sójovou omáčku, tymián a oregano.
  11. Promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  12. Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.
  13. Pánev přikryjte a nechte vařit 18-20 minut, dokud se rýže neuvaří a nevstřebá veškerou tekutinu.
  14. Zatímco se rýže vaří, nakrájejte kuřecí maso na tenké proužky.
  15. Jakmile je rýže hotová, přidejte na ni plátky kuřete.
  16. Pánev opět přikryjte a nechte 2-3 minuty odstát, aby se kuře prohřálo.
  17. Kuřecí plátky podávejte na lůžku z rýže, podle potřeby doplněné dalšími bylinkami nebo kořením.

Tipy

  • Do receptu můžete přidat různé druhy zeleniny, například brokolici, mrkev nebo houby, které dodají další živiny a chuť.
  • Můžete také obměnit koření a použít své oblíbené bylinky a koření, aby byl pokrm podle vašich představ.

Kuřecí plátky s rýží jsou vyváženým a výživným jídlem, protože kombinují bílkoviny z kuřecího masa, komplexní sacharidy z rýže a řadu vitamínů a minerálů ze zeleniny. Je také skvělým zdrojem vlákniny a lze jej připravit bezlepkově použitím bezlepkové sójové omáčky nebo jejím úplným vynecháním.

Přírodní kuřecí plátek – recept

Kuřecí plátek na přírodno je chutný a zdravý recept, který se hodí ke každému jídlu. Tento recept je plný chuti a snadno se připravuje, takže se stane vhodným pokrmem pro mnoho domácností. Pokud hledáte chutnou a výživnou variantu do své sbírky receptů, pak je tento recept pro vás ten pravý.

Ingredience

  • 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře

Postup

  1. Na začátek je třeba každé kuřecí prso potřít máslem.
  2. Jednoduše vezměte ostrý nůž a každé prso vodorovně nařízněte, čímž vzniknou dva tenké plátky. To nejen usnadní přípravu kuřete, ale také umožní proniknutí chutí do masa.
  3. Poté v malé misce smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, sušený tymián, sušený rozmarýn, sušené oregano, sůl a černý pepř.
  4. Tuto směs dobře promíchejte a použijte ji k marinování kuřecích plátků. Dbejte na to, abyste kuře rovnoměrně pokryli z obou stran.
  5. Marinované kuřecí plátky přikryjte plastovou fólií a nechte je alespoň 30 minut odležet v chladničce. To kuřeti umožní vstřebat všechny chutě a zkřehnout.
  6. Jakmile je kuře marinované, je čas ho uvařit.
  7. Kuřecí plátky můžete buď grilovat, nebo smažit na pánvi. Pokud grilujete, nezapomeňte gril předehřát na středně vysokou teplotu a plátky připravujte přibližně 4-5 minut z každé strany. Pokud smažíte na pánvi, rozehřejte velkou pánev na středně vysokou teplotu a plátky smažte přibližně 5-6 minut z každé strany.
  8. Nezapomeňte použít teploměr na maso, abyste zkontrolovali, zda je kuře zcela propečené. Vnitřní teplota by měla dosáhnout 75 °C.
  9. Jakmile je kuře upečené, stáhněte ho z ohně a nechte ho několik minut odpočinout, než ho nakrájíte na tenké proužky. To umožní, aby se šťáva znovu rozdělila a kuře zůstalo vlhké.
  10. Přírodní kuřecí plátek je univerzální pokrm, který lze podávat na mnoho způsobů. Můžete ho použít jako hlavní bílkovinu v zábalu, sendviči nebo salátu. Můžete ho také podávat spolu s pečenou zeleninou, rýží nebo těstovinami a připravit si tak syté jídlo.

Bylinky použité v tomto receptu jsou také plné antioxidantů a protizánětlivých vlastností, takže tento pokrm je nejen chutný, ale také zdravý pro vaše tělo.

Jedním z hlavních důvodů proč je kuřecí plátek tak oblíbený, je jeho přirozenost.

Přírodní kuřecí plátek se šťávou – recept

Kuřecí maso je jedním z nejuniverzálnějších a nejrozšířenějších druhů masa na celém světě. S rostoucí poptávkou po zdravých a přírodních potravinách však mnoho lidí hledá způsoby, jak tuto libovou bílkovinu zařadit do svého jídelníčku bez všech přidaných konzervačních látek a chemikálií.

K tomu slouží náš recept na přírodní kuřecí plátek se šťávou. Nejenže je to zdravější alternativa, ale je to také chutná a osvěžující varianta jídla.

Ingredience

  • 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 1 šálek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 1/4 šálku medu
  • 2 stroužky mletého česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobu (nepovinné)

Postup

  1. Kuřecí prsa nejprve naložte do směsi pomerančové šťávy, medu, prolisovaného česneku, olivového oleje, sušeného tymiánu a soli a pepře.
  2. Nechte je marinovat alespoň 30 minut v lednici (pro lepší chuť je můžete marinovat i přes noc).
  3. Předehřejte troubu na 190 °C.
  4. Marinovaná kuřecí prsa položte na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Kuřecí prsa přelijte částí zbývající marinády a pečte 25-30 minut, nebo dokud není kuře zcela propečené a uprostřed již není růžové.
  6. Po upečení vyjměte kuře z trouby a nechte ho několik minut odpočinout.
  7. Zatímco kuře odpočívá, nalijte zbývající marinádu do malého hrnce a přiveďte ji k varu.
  8. Nechte ji vařit, dokud nezhoustne do konzistence podobné glazuře.
  9. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky a pokapejte je glazurou. V případě potřeby ozdobte čerstvou petrželkou.
  10. Kuřecí plátky podávejte na zeleném lůžku nebo s opečenou zeleninou, abyste získali kompletní a zdravé jídlo.

Kombinace přirozené sladkosti pomerančové šťávy a medu spolu s pikantní chutí česneku a tymiánu dodává tomuto receptu vyváženou chuť. Kuřecí plátky jsou navíc křehké, šťavnaté a plné chuti, takže si je oblíbí jak děti, tak dospělí.

Další rychlé recepty z kuřecích prsou  

Kuřecí prsa jsou univerzální a chutný kus drůbeže, který lze připravit na nespočet způsobů. Ať už hledáte rychlé jídlo na všední večer nebo působivý pokrm pro zvláštní příležitost, není nouze o recepty, jejichž hlavní ingrediencí je kuřecí prso.

Zde je seznam lákavých receptů z kuřecích prsou, které jsou snadné na přípravu a zaručeně uspokojí vaše chuťové pohárky. Vyberte si tedy svůj recept na kuřecí prsa a pusťte se do vaření!

Kuře na parmezánu

Tento klasický italský pokrm obsahuje kuřecí prsa obalená ve strouhance, osmažená na pánvi do křupava a přelitá rajčatovou omáčkou a roztaveným sýrem mozzarella. Podávejte ho s těstovinami a získáte kompletní jídlo.

Grilované kuřecí špízy

Tyto špízy jsou ideální pro letní grilování, jsou marinovány v aromatické směsi bylinek, česneku a citronové šťávy a poté jsou dokonale ugrilovány. Podávejte je s přílohou z grilované zeleniny a získejte zdravé a chutné jídlo.

Smažené kuřecí maso

Smažené kuřecí maso je vynikající způsob, jak využít zbytky zeleniny a dát kuřecím prsům nový nádech. Kuřecí maso jednoduše nakrájejte na proužky a osmahněte s vybranou zeleninou, přidejte trochu sójové omáčky, zázvoru a medu a získáte chuťově výrazný pokrm inspirovaný asijskou kuchyní.

Kuřecí salát Caesar

Tento klasický salát je povýšen přidáním grilovaných kuřecích prsou. Salát přelijte domácí zálivkou Caesar a doplňte grilovaným kuřecím masem, abyste získali syté a výživné jídlo.

Kuřecí prsa s brambory a zeleninou na jedné pánvi

Tento snadný a praktický recept vyžaduje pouze jednu pánev, takže je ideální pro rušné všední večery. Jednoduše opečte ochucená kuřecí prsa na pánvi, přidejte vybranou zeleninu a vše společně zapečte v troubě, abyste získali jednoduché, ale chutné jídlo.

Kuřecí Alfredo

Tento krémový a požitkářský těstovinový pokrm je oblíbený u všech a jeho domácí příprava je překvapivě snadná. Stačí uvařit nudle fettuccine, přidat domácí omáčku Alfredo a doplnit ji plátky kuřecích prsou, a připravit si tak syté jídlo.

Kuřecí Caesar Wrap

Rychlá a snadná varianta oběda, tento kuřecí Caesar Wrap je plný chuti a můžete si ho snadno upravit podle svých představ. Jednoduše smíchejte grilované kuřecí maso, římský salát, cherry rajčátka a dresink Caesar a vychutnejte si ho na cestách.

Kuře s citronem a česnekem

Tento jednoduchý, ale chutný pokrm vyžaduje marinování kuřecích prsou ve směsi citronové šťávy, česneku a bylinek před pečením v troubě. Podávejte s pečenou zeleninou nebo bramborovou kaší a získáte kompletní jídlo.

Medové kuře Sriracha

Hledáte trochu tepla do jídla? Toto medové kuře Sriracha je dokonalou směsí sladké a pikantní chuti a lze ho snadno grilovat nebo péct v troubě.

Kuře Piccata

Tento působivý a přitom snadno připravitelný pokrm obsahuje kuřecí prsa uvařená v omáčce z citronového másla s kapary. Podávejte s těstovinami nebo pečenou zeleninou a získejte kompletní a elegantní jídlo.

Pokud jde o vaření z kuřecích prsou, existují nekonečné možnosti. Ať už dáváte přednost klasickým pokrmům, nebo chcete vyzkoušet něco nového, tyto recepty se jistě stanou oblíbenými v rodině. Až tedy příště půjdete do obchodu s potravinami, kupte si kuřecí prsa a buďte v kuchyni kreativní.

Zajímavosti o kuřecím mase

Kuřecí maso je jedním z nejkonzumovanějších druhů masa na světě. Je to všestranná potravina bohatá na bílkoviny, kterou si dopřávají lidé všech věkových kategorií a kultur. Existuje nespočet způsobů, jak toto chutné maso připravit a vychutnat si ho, od kuřecích nugetek až po pečené kuře.

  • Jedním z hlavních důvodů oblíbenosti kuřecího masa je jeho cenová dostupnost. Ve srovnání s jinými druhy masa, jako je hovězí nebo vepřové, je relativně levné. Díky tomu je dostupné lidem ze všech socioekonomických vrstev a v mnoha domácnostech je základní potravinou.
  • Kromě toho lze kuřecí maso koupit a připravit v různých formách – vcelku, z prsou, stehen, křídel, mleté, což spotřebitelům poskytuje širokou škálu možností výběru podle jejich preferencí a potřeb.
  • Dalším důvodem oblíbenosti kuřecího masa je jeho všestrannost. Kuřecí maso lze připravovat mnoha způsoby, od grilování a pečení až po smažení. Lze jej použít do různých pokrmů, jako jsou polévky, saláty, sendviče a kari.
  • Kuřecí maso má také nízký obsah tuku, zejména pokud si vyberete kusy bez kůže a kostí. Je tak alternativou k červenému masu, které je známé vysokým obsahem nasycených tuků.

Ať už se jedná o klasickou pečenou večeři, aromatické kari nebo vydatnou kuřecí polévku s nudlemi, kuřecí maso stále uspokojuje naše chuťové pohárky a poskytuje nám základní živiny.

Tipy jak připravit kuřecí maso

Ať už jste zkušený domácí kuchař, nebo v kuchyni teprve začínáte, naučit se správně připravovat kuřecí maso je základní dovednost, která posune vaše jídla na vyšší úroveň.

  • Vyberte si vysoce kvalitní kuřecí maso – Prvním krokem k přípravě skvělého kuřecího masa je výběr kvalitního kuřete. Hledejte kuřecí maso, které je čerstvé, s pevným, světle růžovým masem. Vyhněte se kuřeti, které má silný zápach nebo slizkou strukturu, protože to jsou známky zkaženého masa. Pokud je to možné, vybírejte kuřata z ekologického zemědělství nebo z volného chovu, protože jsou obvykle chována v lepších podmínkách a mohou mít lepší chuť.
  • Čištění kuřete a bezpečné zacházení s ním – Než začnete kuře připravovat, je nutné ho důkladně očistit. Kuře opláchněte pod studenou vodou a osušte ho papírovými utěrkami. Nezapomeňte očistit všechny povrchy nebo náčiní, které přišly do styku se syrovým kuřetem, abyste zabránili křížové kontaminaci. Je také nezbytné zacházet se syrovým kuřecím masem opatrně a uchovávat ho odděleně od ostatních surovin, aby se zabránilo šíření bakterií.
  • Kuře naporcujte nebo vykostěte – Jakmile je kuře čisté, můžete se rozhodnout, zda ho nakrájíte na kousky, nebo vykostíte, v závislosti na receptu, který připravujete. Chcete-li kuře nakrájet na kousky, oddělte ho ostrým nožem na požadované porce, jako jsou prsa, stehna nebo křídla. Chcete-li kuře vykostit, ostrým nožem opatrně odstraňte kosti z masa. Vykostění kuřete může být pro začátečníky obtížné, proto buďte trpěliví a nespěchejte.
  • Marinování kuřete (nepovinné) – Marinování kuřeti dodá chuť a zjemní maso. Marináda může být jednoduchá, stačí směs oleje, bylinek a koření, nebo můžete použít předem připravenou marinádu z obchodu. Kuře vložte do velkého sáčku na zip a zalijte ho marinádou. Ujistěte se, že je kuře rovnoměrně obalené, a nechte ho marinovat v lednici alespoň dvě hodiny nebo přes noc, aby získalo maximální chuť.
  • Způsoby přípravy – Existují různé způsoby přípravy kuřete, včetně pečení, grilování, restování, smažení a pošírování. Každý způsob vyžaduje jinou dobu a techniku přípravy, proto je nutné pečlivě dodržovat pokyny v receptu. Ujistěte se, že je kuře důkladně upečené, bez růžového masa a s vnitřní teplotou 74 °C, aby bylo bezpečné ke konzumaci.
  • Kuře nechte odpočinout – Po upečení nechte kuře před podáváním několik minut odpočívat. Díky tomu se šťávy znovu rozdělí, čímž získáte křehké a šťavnaté maso. Okamžité naříznutí kuřete způsobí, že šťávy uniknou a maso bude suché a bez chuti.
  • Uchovávejte zbytky v bezpečí – Pokud máte zbytky, nezapomeňte je bezpečně uložit do vzduchotěsné nádoby nebo je pevně zabalit do fólie. Uložte je do chladničky a spotřebujte do 2-3 dnů nebo je zmrazte pro delší skladování. Při ohřívání se ujistěte, že kuře dosáhlo vnitřní teploty 74 °C, aby bylo bezpečné ke konzumaci.

Naučit se připravovat kuřecí maso je cennou dovedností pro každého domácího kuchaře. Výběrem kvalitního kuřecího masa, jeho bezpečným čištěním a manipulací s ním, případným marinováním, použitím správného způsobu a teploty vaření a ponecháním v klidu můžete vytvořit chutné a křehké pokrmy z kuřecího masa.

Kuřecí maso lze připravovat mnoha způsoby, od grilování a pečení až po smažení.

Tipy jak rychle udělat kuřecí maso na pánvi

Jedním z nejrychlejších a nejuniverzálnějších způsobů přípravy kuřete je smažení na pánvi. Tento způsob je ideální pro rušné všední večery nebo když chcete připravit syté jídlo, aniž byste museli trávit hodiny v kuchyni.

Jak přesně připravit kuře na pánvi?

  • Vyberte si správné kousky kuřete – Prvním krokem k přípravě kuřete na pánvi je výběr správných kuřecích kousků. To bude záviset na vašich osobních preferencích a na receptu, podle kterého postupujete. Mezi oblíbené možnosti patří kuřecí prsa, kuřecí stehna a kuřecí řízky. Pro rychlejší a snadnější přípravu zvolte kousky bez kůže a kostí.
  • Připravte kuřecí maso – Před vařením kuřete je důležité jej řádně připravit. Začněte tím, že kousky kuřete opláchnete pod studenou vodou a osušíte je papírovou utěrkou. Tím z kuřete odstraníte přebytečnou krev nebo vlhkost. Poté kuře okořeňte požadovanými bylinkami a kořením. Mezi oblíbené patří sůl, černý pepř, česnekový prášek a paprika.
  • Rozehřejte pánev – Poté rozehřejte pánev na středně silném ohni. Můžete použít nepřilnavou pánev nebo obyčejnou pánev s trochou oleje. Pokud používáte běžnou pánev, přidejte tolik oleje, aby pokryl dno pánve. Před přípravou kuřete nechte pánev několik minut rozehřát.
  • Kuře uvařte – Jakmile je pánev rozpálená, opatrně do ní přidejte kousky ochuceného kuřete. Dbejte na to, aby mezi kousky zbylo trochu místa, aby se nepřeplnily. Tím zajistíte, že se kuře upeče rovnoměrně. Kuře smažte asi 5-6 minut z každé strany, nebo dokud není propečené a propečené. Doba vaření se může lišit v závislosti na tloušťce kuřecích kousků.
  • Použijte teploměr na maso – Chcete-li se ujistit, že je kuře zcela upečené, použijte ke kontrole vnitřní teploty teploměr na maso. Aby bylo kuře bezpečné ke konzumaci, mělo by dosáhnout vnitřní teploty 74 °C. Pokud kuře ještě nedosahuje požadované teploty, můžete pánev přikrýt pokličkou a nechat ho ještě několik minut vařit.
  • Nechte kuře odpočívat – Jakmile je kuře zcela upečené, vyjměte ho z pánve a položte na talíř nebo prkénko. Před krájením nebo podáváním je důležité nechat kuře několik minut odpočinout. Díky tomu se šťáva znovu rozdělí a kuře zůstane vlhké a chutné.
  • Podávejte a pochutnejte si – Nyní, když je kuře upečené, je čas vychutnat si lahodné jídlo. Kuře můžete podávat jen tak, nebo ho spojit s oblíbenými přílohami, jako je zelenina, rýže nebo bramborová kaše.

Na stejné pánvi můžete také připravit lahodnou omáčku, a to tak, že ji ochutíte kuřecím vývarem nebo bílým vínem a poté přidáte bylinky, máslo a další ingredience a vytvoříte chutnou omáčku, kterou kuře přelijete.

Příprava kuřete na pánvi je rychlý a snadný způsob přípravy chutného jídla. Se správnými kousky kuřete, kořením a technikou vaření můžete vytvořit chutný pokrm, který uspokojí vaše chuťové pohárky.

Vyzkoušejte i další recepty z kuřecích prsou a to kuřecí prsa plněná žampiony, kuřecí prsa v troubě, kuřecí prsa s rýží, kuřecí prsa na medu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang