Lepkavé, karmínově červené vepřové maso Char Siu – přesně takové, jaké dostanete v čínských obchodech s grilovaným masem. Říká se mu také čínské BBQ. Po tomhle receptu si budete olizovat prsty.
Autentický recept na vepřové maso Char Siu
V tomto receptu jsou dvě věci, které jsou trochu jinak než u tradičního Char Siu, aby byl recept jednodušší.
- pečení v troubě namísto na uhlí
- červené potravinářské barvivo, které obarví vepřové maso na červeno.
Červená barva pravého Char Siu pochází ze speciální ingredience zvané fermentovaný červený fazolový tvaroh. To si žádá výlet do asijského obchodu a budete muset lovit hluboko v temných zákoutích, abyste ho našli.
Co patří do omáčky Char Siu
- Cukr
- Med
- Sójová omáčka
- Světlá sójová omáčka
- Hoisin
- Olej
- Červené barvivo
- Namíchané koření
Nejlepší vepřové maso na Char Siu
Vepřová panenka. Je to vynikající kus vepřového masa, který se hodí jak pro rychlou přípravu (např. vepřové kotlety na pánvi), tak pro pomalou přípravu (např. pomalu pečené vepřové maso na česnekovém másle.
Char Siu Pork je také skvělé jídlo z vepřové plece. Někteří lidé ho rádi připravují z vepřového bůčku, ten je ale více tučný.
V tomto receptu použijeme epřovou panenku, která je mnohem libovější, takže je třeba dávat pozor na to, abyste ji nepřevařili a zároveň dosáhli karamelizace.
Ingredience na Char Siu
Marináda:
- 1 a 1/2 lžíce hnědého cukru (může být i bílý)
- 1/4 šálku medu
- 1/4 šálku omáčky hoisin
- 2 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička čínského koření v prášku
- 1 lžíce oleje (rostlinného nebo řepkového)
- 2 lžičky červeného potravinářského barviva
Vaření:
- 1,2-1,5 kg vepřové panenky (tzv. krkovice) nebo vepřové plece
- 2 lžíce extra medu
Postup na Char Siu
Marináda:
- Vepřové maso rozkrojte napůl, abyste vytvořili dva dlouhé proužky.
- V míse smíchejte ingredience na marinádu.
- Vepřové maso a marinádu vložte do nádoby odolné proti skvrnám nebo do sáčku na zip.
- Marinujte 24 až 48 hodin v lednici (minimálně 3 hodiny).
Upečte:
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Vyložte plech alobalem.
- Vepřové maso vyjměte z marinády, marinádu uschovejte.
- Maso položte na plech.
- Mezitím nalijte zbylou marinádu do hrnce.
- Do marinády vmíchejte med.
- Přiveďte k varu na středně vysoké teplotě a vařte 2 minuty, dokud nevznikne sirup.
- Odstavte z ohně
- Vepřové maso vyjměte z trouby.
- Celé maso potřete marinádou a otočte.
- Podlijte a pečte dalších 30 minut.
- Vepřové maso vyjměte z trouby.
- Opět potřete marinádou, otočte, potřete marinádou a pečte dalších 20 minut.
- Pokud se maso příliš rychle pálí, přikryjte ho alobalem.
- Znovu podlijte povrch a pečte dalších 10 minut, dokud maso nezkaramelizuje a nelepí se.
- Maso by mělo být měkké, ale nemělo by se rozpadat.
- Před krájením nechte 10 minut odpočívat.
- Podávejte s rýží a dušenou čínskou zeleninou.