Vychutnejte si klasický čajový chlebík plný sušeného ovoce. Při podávání jej nakrájejte na silné plátky a potřete máslem. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží i několik dní.
Ingredience
- 170 g sultánek
- 170 g rozinek
- 1 pomeranč zbavený kůry
- 300 ml horkého silného čaje Earl Grey
- 2 středně velká vejce, lehce rozšlehaná
- 250 g hladké mouky
- 200 g hnědého cukru
- máslo na vymazání a další máslo na podávání
Postup
- Ve velké míse smíchejte sultánky, rozinky a pomerančovou kůru. Zalijte čajem a mísu přikryjte. Nechte odležet minimálně 6 hodin nebo ideálně přes noc, aby sušené ovoce nasáklo všechnu tekutinu.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte a vyložte 900 g hranatou formu. K namočenému ovoci přidejte vejce, mouku a cukr a dbejte na to, aby se vše dobře spojilo.
- Lžící dejte směs do formy a dejte péct doprostřed trouby na 1 hodinu a 30 minut nebo dokud nebude na dotek pevná. Před přenesením na mřížku nechte 15 minut vychladnout ve formě.
Lze připravit různé druhy chlebíčků, namátkou banánový, limetkový, dýňový chlebíček nebo citronový chlebíček.