Recept na dušené hovězí maso s vínem a houbami

Hlavní jídlaHoubyHovězí masoMasoOmáčkyVíno
dusene-hovezi-2

Tento recept na dušené hovězí maso od vás vyžaduje jen 15 minut pozornosti. Po zbytek času se dušené hovězí maso peče v troubě, zatímco vy se můžete věnovat čemukoli jinému, co máte pro daný den na seznamu úkolů.

Ingredience

  • 2,2 kg falešné svíčkové, nakrájené na větší kousky, velké kusy tuku odříznuté
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce soli
  • 1 středně velká cibule nakrájená na drobné kostičky
  • 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na drobné kostičky
  • 2 bobkové listy
  • 4 rozetřené stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 hrnky světlého červeného vína, například Rulandského modrého
  • 0,5 kg žampionů na čtvrtky
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Maso osušte a ze všech stran bohatě osolte a opepřete.
  2. Ve velkém pekáči rozehřejte olej. V malých dávkách opečte maso ze všech stran. Asi 2 minuty z každé strany a dejte stranou.
  3. Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte cibuli, mrkev a bobkové listy. Duste, dokud mrkev a cibule nezměknou, asi 5 minut. Přidejte česnek a vařte další 2 minuty.
  4. Vmíchejte rajčatový protlak. Směs posypte moukou a míchejte, dokud se nevstřebá. Pomalu vmíchejte víno a přidejte houby.
  5. Maso vraťte v jedné vrstvě zpět do pekáče. Maso by mělo sedět těsně nad hranicí tekutiny. Aby se maso dobře dusilo, nechcete ho mít zcela ponořené v tekutině. Mezi kousky masa zastrčte tymián a přiveďte pokrm k varu.
  6. Přikryjte a vložte do předehřáté trouby. Vařte 2,5-3 hodiny. Maso by se mělo po upečení jemně rozpadat.
  7. Podávejte s bramborovou kaší a pečenou zeleninou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang