Taky tam milujete všechno letní ovoce? Kdybyste mě donutili vybrat si z té záplavy jenom jedno a prohlásit ho za své nejoblíbenější, asi by mě to na místě zabilo! Na mou duši, na psí uši. Mám radši voňavé jahody? Slaďoučké třešně? Šťavnaté maliny? Lesní borůvky (já teda nediskriminuju ani ty kanadské, jen aby bylo jasno, ale české jsou české)? Meruňky?
Každopádně sním o tom, že všechny tyhle poklady mají sezonu celý rok a já se jimi budu cpát neomezeně. Navždycky. Nádhera. Ach. A ať vás ani nenapadne, že by mě v takovém případě brzy omrzely.
Každopádně jsme se pomalu z jahodovo/třešňového ráje posunuli do časů zaslíbených borůvkám. Teda ještě by to chtělo se přesunout na nějaké příhodnější místo, nežli je 8. patro panelového domu. Ne, tady opravdu nerostou. Smutný fakt. Ne, že bych si v jejich sbírání dvakrát libovala. Ale člověk musí dozrát k poznání, že tahle námaha za to fakt stojí. Jen mě pak hrozně drásá, jak rychle zase z lednice mizí.
Musím potupně přiznat, že letošní první košíček borůvek jsem si tedy žádnou prací nezasloužila. Zcela zhýčkaně jsem si ho donesla z trhu. Jenže ony byly tak krásné, temně fialové a dokonalé a křičely „Léto! Knedlíky! Koláče! Lívance! Chceš nás!“ z plných plic, takže nešlo odolat. A byly lívance. A pak taky knedlíky! Tedy vlastně knedlíčky… Jogurtové.
Nebojte, na ty kynuté se taky ještě chystám, bez těch to jednoduše nejde. Ale tyhle „experimentální“ vyšly tak skvěle, že se o ně nejde podělit! Statečně bych tvrdila, že jsou zdravé, ale zabila jsem to tlustou vrstvou moučkového cukru. Když to fakt nešlo! Mňam. Ale jsou plně bezlepkové a když je osladíte jinak, tak budou i ultrazdravé!
Jogurtové knedlíčky s borůvkami, tvrdým tvarohem a mátou
Ingredience (na 2 porce):
Na knedlíčky:
- 200 g vykapaného hustého jogurtu, nejlépe řeckého
- 50 g pohankové krupice + další podle potřeby
- 50 g kukuřičné krupice
- 1 žloutek
- špetka soli
Na „omáčku“ 200 g čerstvých českých borůvek
K podávání:
- tvrdý tvaroh
- moučkový cukr
- máta
- + popřípadě rozpuštěné máslo
+ na koktejl: bezový sirup, maliny, led
Postup
Zhruba 400 g hustého jogurtu překlopte do jemného síta vyloženého mušelínem, plátýnkem na výrobu sýra (já ho mám z Tescomy) nebo čistou utěrkou a necháte ho 1 – 2 dny vykapat v lednici. Nakonec ho můžete ještě zatočit, utáhnout a „vymačkat“. Vykapanou tekutinu, syrovátku, nevylévejte, obsahuje spoustu cenných látek a můžete si z ní vyrobit prima zdravý letní koktejl! Stačí přidat kapku bezového sirupu, pár malin a pár kostek ledu! Dokonalost!
Po vykapání smíchejte 200 g jogurtu (pokud troška zbyde, osolte a namažte na chleba), 50 g pohankové krupice, 50 g kukuřičné krupice, 1 žloutek a špetku soli a vypracujte těsto. Kdyby vám přišlo řídké, přidejte ještě trošku pohankové krupice, ale myslím, že to nebude potřeba (záleží na druhu použitého jogurtu, ale tak jako tak bude stačit troška). Nechte 30 – 45 minut odpočinout v lednici.
Zahřejte vodu ve větším hrnci. Z těsta tvořte rukama kuličky až do úplného vypotřebování. Mně jich z této dávky vyšlo 15 menších. Když voda začne vřít, vhoďte knedlíčky a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Vyndejte je na talíř pomocí děrované lžíce.
Připravte „raw“ omáčku. To je samozřejmě nevinný vtip :-). Prostě jenom rozmačkejte borůvky vidličkou nebo v hmoždíři (nebo je klidně rozmixujte).
Na dno talířů rozdělte borůvky, na ně rozložte knedlíčky a zasypte rozdrobeným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a nasekanými lístky máty. Samozřejmě můžete polít rozpuštěným máslem, ale rozhodně to není nutnost. My jsme zvolili „bezmáslovou“ variantu.
A jako bonus zde recepty na koktejly.