vanilkovy-nahaty-dort-6080920

Naučte se připravit krásný nahatý dort s čerstvými plody a vanilkovým krémem. Tento elegantní styl zdobení dortů je mnohem jednodušší, než vypadá.

Co je to nahatý dort?

Nahé dorty s nulovou nebo minimální polevou na povrchu odhalují vrstvy dortu a náplň. Tento rustikálně elegantní způsob prezentace dortů se objevuje všude na svatbách nebo dětských oslavách.

Majitelka mléčného baru Christina Tosi se zasloužila o zahájení tohoto trendu v roce 2013, kdy začala zvýrazňovat vrstvy dortu namísto pouhé polevy.

Dva typy nahatých dortů

Existují 2 druhy nahatých dortů. Polonahý nebo „napůl oblečený“ dort má po stranách nanesené minimální množství polevy. Jinými slovy, polonahý dort je dort potažený drobenkou.

Nebo můžete design ještě více zjednodušit a použít skutečný nahatý dort. To znamená, že boky dortu jsou úplně holé. Oba styly jsou jednoduché, přístupné a krásné.

Nápady na zdobení nahého dortu

  • Čerstvé květiny – používejte květiny, které nebyly postříkány pesticidy. Vyhněte se silně vonícím květinám, protože jejich vůně může na dortu přetrvávat. A pokud seženete jedlé květiny, je to ještě lepší
  • Čerstvé lesní plody nebo jakékoli ovoce
  • Menší sladkosti, jako jsou bonbony, sušenky, pusinky a čokoláda
  • Kandované ovoce
  • Ořechy nebo semínka
  • Čerstvé bylinky
  • Skořicové tyčinky

Příprava

  • Příprava: 45 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 6 hodin
  • Počet porcí: 12 porcí

Ingredience na nahatý dort

  • 3 a 3/4 hrnku (443 g) prosáté hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 a 1/2 šálku másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 2 šálky (400 g) krystalového cukru
  • 5 velkých vajec
  • 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
  • 1 a 3/4 šálku (420 ml) podmáslí při pokojové teplotě
  • volitelně: 1-2 šálky čerstvých malin (nebo jiného ovoce)

Na krém:

  • 1 a 1/2 šálku másla, změklého na pokojovou teplotu.
  • 5-6 šálků (600-720 g) moučkového cukru
  • 5-6 lžic (75-90 ml) tučné smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky soli

Postup na nahatý dort

  1. Předehřejte troubu na 177 °C.
  2. Vymažte tři kulaté dortové formy, vyložte je pečícím papírem a papír potřete tukem.
  3. Na dort: Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl prošlehejte ve velké míse.
  4. Odstavte.
  5. Pomocí mixéru šlehejte máslo a cukr při vysokých otáčkách, dokud nebudou hladké a krémové, asi 3 minuty.
  6. ři středně vysokých otáčkách přidávejte jedno vejce po druhém a po každém přidání dobře zašlehejte.
  7. Vmíchejte vanilkový extrakt.
  8. Podle potřeby seškrábejte gumovou stěrkou stěny a dno mísy.
  9. Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady ve třech dávkách střídavě s podmáslím, přičemž začněte a skončete suchými přísadami.
  10. Každou dávku míchejte, dokud se nevstřebá.
  11. Těsto příliš nemíchejte, bude hladké, sametové a mírně husté.
  12. Těsta je celkem asi 8 šálků, takže každá vrstva bude mít 2 a 2/3 šálku.
  13. Těsto rovnoměrně nalijte/rozetřete do připravených dortových forem.
  14. Pečte asi 25-26 minut.
  15. oláče nechte zcela vychladnout ve formě položené na mřížce.
  16. Koláče musí být zcela vychladlé, než je začnete polévat polevou a sestavovat.
  17. Na krém: Máslo šlehejte ve velké míse mixérem do krémové konzistence, asi 2 minuty.
  18. Přidejte 5 a 1/2 šálku moučkového cukru, 5 lžic husté smetany, vanilkový extrakt a sůl a mixér zapněte na nízký výkon.
  19. Zvýšíme rychlost na vysokou a šleháme celé 3 minuty.
  20. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte ještě 1/2 šálku moučkového cukru, pokud je příliš hustá, přidejte ještě 1 lžíci smetany.
  21. Nebo přidejte špetku soli, pokud je poleva příliš sladká.
  22. Vznikne asi 4,5 šálku polevy.
  23. Ozdobte dort: Nejprve velkým zubatým nožem odřízněte tenkou vrstvu z vrchní části dortů, abyste vytvořili rovný povrch a vyhoďte.
  24. Rovnoměrně na něj rozetřete 1 a 1/2 šálku polevy.
  25. Pokud používáte, posypte po obvodu polovinu malin.
  26. Co nejvíce je zarovnejte do polevy, aby byla vrstva dortu nahoře pevná.
  27. Navrch dejte druhou vrstvu dortu a rovnoměrně ji pokryjte dalším 1 a 1/2 hrnkem polevy a dalšími malinami.
  28. Několik zbylých malin můžete posypat i uprostřed.
  29. Navrch položte třetí vrstvu dortu.
  30. Pomocí stěrky na polevu rozetřete zbývající polevu na vrch a po všech stranách.
  31. Pomocí škrabky uhlaďte polevu po stranách dortu.
  32. Pokud děláte úplně holý dort, stačí zbývající polevu rozetřít na vršek dortu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang