Mléko, citronová šťáva a asi půl hodiny času – to je vše, co potřebujete k přípravě dávky čerstvé krémové domácí ricotty. Nebudete věřit, jak je to snadné a blbuvzdorné. Jakmile si jednou vyrobíte vlastní ricottu, těžko se vrátíte k té z vaničky.
Mléko přivedete téměř k varu, přidáte citronovou šťávu nebo ocet a pak ho necháte odstát, zatímco budete pracovat na zbytku večeře. Dalších asi 10 minut trvá scezení tvarohu a pak je ricotta připravena na lasagne, pizzu nebo cokoli jiného.
Na tento recept se nejlépe hodí plnotučné mléko. Vyhněte se odstředěnému nebo odtučněnému mléku, protože v něm nezůstává dostatek mléčného tuku, aby se oddělil na tvaroh a syrovátku.
Vyhněte se také používání pasterovaného mléka za ultravysoké teploty (UHT), protože tento proces mění strukturu bílkovin v mléce a brání jejich oddělení.
Bohužel mnoho ekologických mlék je pasterizováno UHT, takže pokud je vaším cílem bio ricotta, rozhodně před nákupem zkontrolujte obal.
Ingredience na domácí sýr Ricotta
- 3,8 litru plnotučného mléka, ne pasterizovaného UHT
- 1/3 šálku citronové šťávy,
- 1/3 šálku destilovaného bílého octa nebo 1/2 lžičky kyseliny citronové (k dostání u dodavatelů sýrů)
- 1 lžička soli
Postup na domácí sýr Ricotta
- Nalijte mléko do čtylitrového hrnce a postavte ho na střední teplotu.
- Nechte ho postupně zahřát na 95 °C a teplotu sledujte pomocí teploměru.
- Mléko začne pěnit a vařit se.
- Pokud se začne vařit, stáhněte ho z ohně.
- Přidejte citronovou šťávu a sůl.
- Odstavte mléko z ohně.
- Přilijte citronovou šťávu nebo ocet (nebo kyselinu citronovou) a sůl.
- Jemně promíchejte.
- Mléko nechte 10 minut odstát.
- Po této době by se mléko mělo rozdělit na hrudky mléčně bílé sýřeniny a řídké, vodnaté, žlutě zbarvené syrovátky.
- Pokud stále vidíte mnoho neodděleného mléka, přidejte další lžíci citronové šťávy nebo octa a počkejte ještě několik minut.
- Vložte sítko nad mísu a vyložte ho sýrařským plátnem.
- Vyndejte velký tvaroh z hrnce a přendejte ho do sítka.
- Přes cedník přelijte zbývající sýřeninu a syrovátku.
- Tvaroh nechte 10 až 60 minut odkapávat.
- Pokud je ricotta příliš suchá, můžete do ní před použitím nebo uskladněním vmíchat zpět část syrovátky.
- Ricottu použijte nebo uskladněte: čerstvou ricottu můžete použít ihned nebo ji můžete uchovávat v lednici v uzavíratelné misce.
Recept na domácí sýr bude velmi oblíbenou součástí rodinné kuchařky po dlouhá léta a generace.