Vyzkoušejte tento klasický recept na steak Diane. Diane označuje omáčku z hořčice, worcesteru, smetany a koňaku. Je hotová za méně než 30 minut, takže se skvěle hodí na rychlou večeři.
Ingredience
- 4 steaky z hovězí svíčkové nebo jiného masa podle vašeho výběru
- sůl
- 1/2 hrnku hovězího vývaru
- 4 lžičky worcestrové omáčky
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 2 lžíce másla
- 1/2 hrnku jemně mleté šalotky
- 4 lžíce koňaku nebo brandy
- 1/3 hrnku husté smetany
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce pažitky, jemně nasekané
Postup
- Steaky posypeme solí z obou stran a necháme je 15 až 30 minut odležet při pokojové teplotě. Mezitím si smíchejte vývar, worcestrovou omáčku, dijonskou hořčici a rajčatový protlak a dejte stranou.
- V pánvi na středním plameni rozpusťte máslo. Steaky osušte papírovou utěrkou. Zvyšte teplotu na maximum a maso opékejte 1 až 4 minuty podle tloušťky steaku. Otočte a opečte z druhé strany a dopečte. Když jsou steaky hotové, přeneste je na prkénko a zakryjte je fólií.
- Zatímco maso odpočívá, osmahněte na pánvi šalotku, asi 2 minuty na středním plameni a přidejte koňak. Zvyšte teplotu a vařte, dokud se koňak téměř neodpaří.
- Vmíchejte vývar a přiveďte k varu. Vařte do zhoustnutí, asi 2 až 3 minuty. Vlijte smetanu a vařte další dvě minuty.
- Pokud chcete, nakrájejte steak na tenké plátky a podávejte ho. Jinak podávejte jednotlivé steaky. Steaky pokapejte teplou omáčkou a ozdobte čerstvě mletým černým pepřem a pažitkou.