Vánočka je nedílnou součástí Vánoc. Pro mnohé by to bez vánočky o Vánocích nešlo.
Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 110 g másla
- 80 g cukru
- 2 žloutky a 1 celé vejce
- 250 ml mléka
- 25 g droždí
- šťáva z půlky citronu
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- citronová kůra
- 50 g mandlí
- 50 g rozinek
Na závěr:
- 1 vejce na potření
- mandle na posypání
Postup:
- Droždí můžete nechat vykynout ve vlažném mléku s cukrem, jak jste zvyklí. Je možné do kvásku přidat trochu cukru a soli, aby se proces urychlil.
- Postupně přidáme všechno ostatní – nic by nemělo být studené, jinak to pak nevykyne.
- Pokud mícháte těsto v mixéru, rozinky a nasekané mandle vmíchejte až na konec vařečkou.
- Správné těsto se nelepí na mísu, je pevné a pružné.
- Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme tak dvě hodiny v teple kynout.
Pletení vánočky
Vánočka se dá uplést různě, nejčastěji se dělá ze šesti pramenů nebo „třípatrová“ z devíti pramenů.
Vánočka z devíti pramenů:
- Těsto si rozdělíme na devět stejných dílů a z těch uválíme stejně dlouhé prameny.
- Ze čtyř upleteme cop, dáme ho na plech a uprostřed dlaní promáčkneme žlábek.
- Ten potřeme vajíčkem a položíme do něj další cop, tentokrát ze tří pramenů.
- Opět promáčkneme žlábek a potřeme vajíčkem.
- Nahoru položíme zamotánek z posledních dvou pramenů, na koncích zamáčkneme (ideálně jakoby pod vánočku) – každé z vrchních pater má být trošku delší než délka vánočky, aby pokrylo předchozí patro i na koncích vánočky.
- Necháme ještě asi půl hodinky jen tak na plechu kynout.
- Celou vánočku pak potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
- Na koncích a na středu kolmo propíchneme vánočku špejlí, aby udržela tvar.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C horkovzduch, asi 30 až 45 minut, podle tloušťky vánočky.
A pak už jen zbývá lehce pocukrovat a sníst.
Dalším tipem pro vánoční pečení může být recept na vánočku ze špaldové mouky a žitného kvásku.