Čokoládové lanýže se vyrábějí rozpuštěním čokolády se smetanou a máslem.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Chlazení: 6 hodin
- Celkem: 6 hodin 15 minut
- Počet porcí: 24
Ingredience
- 285 g hořké čokolády (čokoládové lupínky nebo nahrubo nasekaná čokoláda)
- 30 g (2 lžíce) nesoleného másla
- 125 ml (1/2 šálku) smetany (plnotučné, ne nízkotučné, ne šlehačkové)
Na posyp (volitelně)
- 1/2 šálku sušeného kokosu
- 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku (holandský je tmavší, vypadá „nóbl“)
- 1/2 šálku drcených arašídů (malé, takže se mohou přilepit)
- 1/3 hrnku posypky nebo podobného materiálu
- 1/4 hrnku moučkového cukru
Postup
- Čokoládu, smetanu a máslo vložte do misky vhodné do mikrovlnné trouby.
- Mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon na 4 x 30 sekund, mezi jednotlivými dávkami míchejte.
- Misku přikryjte talířem a nechte 5 minut stát, poté míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a není hladší.
- Misku vložte na 6 hodin do chladničky.
- Do lednice dejte také talíř nebo podnos, na který budete srolované lanýže pokládat.
- Do malé misky nebo na talířek dejte kakao/obal podle výběru.
- Polevu vyjměte z lednice.
- Čokoládová směs by měla být pevná – měkčí než studené máslo, ale tvrdší než arašídové máslo.
- Vezměte z mrazáku ledový balíček nebo sáček se zmraženým hráškem a položte ho na lavici. Přikryjte je několika papírovými utěrkami („Freezer Pack“).
- Naberte polévkovou lžíci (pomocí polévkové odměrky) a poté pomocí čajové lžičky směs naberte do dlaní.
- Srolujte do kuličky a poté položte na vychlazený talíř.
- Postup opakujte se zbývající čokoládovou směsí a podle potřeby si zchlaďte ruce na Freezer Packu.
- Jakmile jsou všechny kuličky srolované, obalte je v kakau nebo ve zvolené směsi.
- Podávejte při pokojové teplotě, aby byla čokoláda uvnitř krásně krémová.