Recept na nejlepší borůvkový cheesecake

DezertyDezerty, zákusky a poháryDortyKrémové dortyOvocné dorty
Borůvkový cheesecake

Tento cheesecake upečený tak, aby se dosáhlo té nepolapitelné lehké a zároveň bohaté krémové tvarohové náplně, uvnitř je posetý borůvkami a zalitý neuvěřitelně lesklou borůvkovou polevou.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • Celkem: 5 hodin
  • Počet porcí: 12

Ingredience

Na sušenkový základ

  • 200 g sušenek Arnott’s Marie nebo jiných obyčejných sušenek nebo 28 čtverečků Graham Cracker
  • 120 g nesoleného másla, rozpuštěného

Na náplň

  • 500 g smetanového sýra, dobře změklého
  • 2 lžíce hladké/celozrnné mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g zakysané smetany (plnotučné, místo jogurtu)
  • 330 g krupicového cukru
  • kůra z 1 citronu (lze vynechat)
  • 3 vejce při pokojové teplotě
  • 250 g borůvek

Na polevu

  • 375 g borůvek
  • 2 lžíce citronové šťávy (nebo vody)
  • 110 g bílého cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Umístěte polici doprostřed trouby.
  2. Vezměte si 20cm dortovou formu. Obraťte dno vzhůru nohama, lehce ho vymažte máslem a poté na něj přitiskněte čtvercový kus papíru na pečení.
  3. Poté jej připevněte do pružinové formy – přebytečný papír bude vyčnívat.
  4. Vymažte máslem a vyložte boční strany pánve.
  5. Sušenky nahrubo rozdrobte rukou a vložte do kuchyňského robotu.
  6. Rozmixujte je na jemnou drť.
  7. Přidejte máslo a krátce mixujte, dokud se nerozptýlí a nepřipomíná mokrý písek.
  8. Nalijte do připravené dortové formy.
  9. Pomocí stěrky ji nahrubo rozetřete po dně a po stěnách.
  10. Pomocí něčeho s plochým dnem a svislými okraji a vytlačte drobky nahoru po stěnách téměř až k vrcholu stěn a zarovnejte dno.
  11. Stojanovým mixérem (s pádlem) nebo ručním šlehačem vyšlehejte krémový sýr dohladka, nejdéle do 20 sekund při rychlosti 4.
  12. Přidejte mouku a šlehejte 5 sekund při rychlosti 4, dokud se nevstřebá.
  13. Přidejte vanilku, zakysanou smetanu, cukr a citronovou kůru. Šlehejte, dokud se nespojí (max. 10 sekund, rychlost 4).
  14. Přidávejte vejce jedno po druhém – mezi jednotlivými šlehači šlehejte 5 sekund na rychlosti 4.
  15. Po posledním vejci šlehejte podle potřeby, dokud nebude těsto hladké – jakmile je však hladké, ihned přestaňte šlehat.
  16. Vmíchejte borůvky pomocí gumové stěrky.
  17. Nalijte směs do připraveného korpusu.
  18. Pečte 70 minut.
  19. Povrch by měl být trochu nafouklý, velmi lehce zlatavě hnědý, neprasklý a téměř dokonale rovný.
  20. Při jemném zatřesení formou by se měl mírně pohupovat.
  21. Koláč nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky asi 20 cm a poté jej nechte v pekáči 4 hodiny+ nebo přes noc v chladničce.
  22. Dort klesne a povrch by měl být rovný.
  23. Odstraňte boky pružinové formy.
  24. Pomocí papíru s přesahem sundejte cheesecake z dortové formy.
  25. Poté ho sundejte z papíru.
  26. Do hrnce dejte 125 g borůvek (1 šálek), vanilku, cukr a citronovou šťávu, promíchejte a na mírném ohni přiveďte k varu.
  27. Vařte 7 minut, dokud se borůvky nerozpadnou.
  28. Smíchejte kukuřičnou mouku a vodu a vmíchejte ji – rychle zhoustne.
  29. Vmíchejte zbylé borůvky.
  30. Omáčka by měla být sirupovitá – sundejte ji z plotny a nechte vychladnout. Po vychladnutí zhoustne.
  31. Po vychladnutí promíchejte.
  32. Hustotu upravte po 1/2 lžičce vody, aby byla konzistence ideální – pozor, ať není řídká!
  33. Lžící naneste na cheesecake tak, aby byl zcela pokrytý – zbyde vám možná 1/2 hrnku omáčky, která se hodí na doplnění.
  34. Dejte do chladničky na více než 2 hodiny.
  35. Nakrájejte a podávejte.

Místo borůvek lze také využít maliny. Recept na malinový cheesecake stačí obměnit jen v ovoci.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang