Tento cheesecake upečený tak, aby se dosáhlo té nepolapitelné lehké a zároveň bohaté krémové tvarohové náplně, uvnitř je posetý borůvkami a zalitý neuvěřitelně lesklou borůvkovou polevou.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 1 hodina 10 minut
- Celkem: 5 hodin
- Počet porcí: 12
Ingredience
Na sušenkový základ
- 200 g sušenek Arnott’s Marie nebo jiných obyčejných sušenek nebo 28 čtverečků Graham Cracker
- 120 g nesoleného másla, rozpuštěného
Na náplň
- 500 g smetanového sýra, dobře změklého
- 2 lžíce hladké/celozrnné mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 g zakysané smetany (plnotučné, místo jogurtu)
- 330 g krupicového cukru
- kůra z 1 citronu (lze vynechat)
- 3 vejce při pokojové teplotě
- 250 g borůvek
Na polevu
- 375 g borůvek
- 2 lžíce citronové šťávy (nebo vody)
- 110 g bílého cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lžičky kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C. Umístěte polici doprostřed trouby.
- Vezměte si 20cm dortovou formu. Obraťte dno vzhůru nohama, lehce ho vymažte máslem a poté na něj přitiskněte čtvercový kus papíru na pečení.
- Poté jej připevněte do pružinové formy – přebytečný papír bude vyčnívat.
- Vymažte máslem a vyložte boční strany pánve.
- Sušenky nahrubo rozdrobte rukou a vložte do kuchyňského robotu.
- Rozmixujte je na jemnou drť.
- Přidejte máslo a krátce mixujte, dokud se nerozptýlí a nepřipomíná mokrý písek.
- Nalijte do připravené dortové formy.
- Pomocí stěrky ji nahrubo rozetřete po dně a po stěnách.
- Pomocí něčeho s plochým dnem a svislými okraji a vytlačte drobky nahoru po stěnách téměř až k vrcholu stěn a zarovnejte dno.
- Stojanovým mixérem (s pádlem) nebo ručním šlehačem vyšlehejte krémový sýr dohladka, nejdéle do 20 sekund při rychlosti 4.
- Přidejte mouku a šlehejte 5 sekund při rychlosti 4, dokud se nevstřebá.
- Přidejte vanilku, zakysanou smetanu, cukr a citronovou kůru. Šlehejte, dokud se nespojí (max. 10 sekund, rychlost 4).
- Přidávejte vejce jedno po druhém – mezi jednotlivými šlehači šlehejte 5 sekund na rychlosti 4.
- Po posledním vejci šlehejte podle potřeby, dokud nebude těsto hladké – jakmile je však hladké, ihned přestaňte šlehat.
- Vmíchejte borůvky pomocí gumové stěrky.
- Nalijte směs do připraveného korpusu.
- Pečte 70 minut.
- Povrch by měl být trochu nafouklý, velmi lehce zlatavě hnědý, neprasklý a téměř dokonale rovný.
- Při jemném zatřesení formou by se měl mírně pohupovat.
- Koláč nechte vychladnout v troubě s otevřenými dvířky asi 20 cm a poté jej nechte v pekáči 4 hodiny+ nebo přes noc v chladničce.
- Dort klesne a povrch by měl být rovný.
- Odstraňte boky pružinové formy.
- Pomocí papíru s přesahem sundejte cheesecake z dortové formy.
- Poté ho sundejte z papíru.
- Do hrnce dejte 125 g borůvek (1 šálek), vanilku, cukr a citronovou šťávu, promíchejte a na mírném ohni přiveďte k varu.
- Vařte 7 minut, dokud se borůvky nerozpadnou.
- Smíchejte kukuřičnou mouku a vodu a vmíchejte ji – rychle zhoustne.
- Vmíchejte zbylé borůvky.
- Omáčka by měla být sirupovitá – sundejte ji z plotny a nechte vychladnout. Po vychladnutí zhoustne.
- Po vychladnutí promíchejte.
- Hustotu upravte po 1/2 lžičce vody, aby byla konzistence ideální – pozor, ať není řídká!
- Lžící naneste na cheesecake tak, aby byl zcela pokrytý – zbyde vám možná 1/2 hrnku omáčky, která se hodí na doplnění.
- Dejte do chladničky na více než 2 hodiny.
- Nakrájejte a podávejte.
Místo borůvek lze také využít maliny. Recept na malinový cheesecake stačí obměnit jen v ovoci.