Tyto pečené sladké brambory budete dělat bez přestávky od prvního podzimního dne do posledního jarního dne.
Proč? Zaprvé, pečené sladké brambory jsou zatraceně snadné na přípravu! Stačí je nakrájet, promíchat s olivovým olejem, solí a pepřem a upéct! Trouba udělá většinu práce za vás.
Za druhé, jsou vynikající. Sůl a pepř zvýrazňují sladkost brambor a vytvářejí lahodnou sladko-slanou chuť. Kostky při pečení nafouknou, na povrchu lehce zkaramelizují a zkřehnou uprostřed.
A za třetí, jsou prostě tak univerzální. Můžete je přihodit do salátů, nasypat na misky, plnit do tacos a podávat jako přílohu.
Ingredience na pečené sladké brambory
K přípravě sladkých brambor pečených v troubě potřebujete jen několik málo ingrediencí:
- Sladké brambory, samozřejmě. Hledejte takové, které jsou pevné, bez měkkých nebo vlhkých míst.
- Extra panenský olivový olej – dodá bramborám trochu bohatosti a pomůže jim v troubě změknout a zhnědnout.
- Sůl a pepř – skvěle kontrastují s přirozenou sladkostí brambor, takže pečené sladké brambory budou lahodně sladké i slané.
A je to! Pokud chcete, můžete sladké brambory před nebo po vytažení z trouby ochutit dalším kořením. Skvělou volbou je chilli, kmín, pepř nebo červená paprika.
Jak upéct sladké brambory
Nejprve nakrájejte brambory. Snažte se nakrájet všechny kousky na podobnou velikost, aby se v troubě rovnoměrně propekly. A pokud vám to nevadí, rozhodně doporučuji nechat slupku sladkých brambor na povrchu. Je plná živin a po dopečení bude pěkně křupat!
Poté je okořeňte. Brambory nakrájené na kostky rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Pokapejte je olivovým olejem a osolte je a opepřete. A zamíchejte! Cílem je brambory rovnoměrně obalit v oleji, soli a pepře.
Kostky rozložte na plech s malým odstupem. Tento krok nevynechávejte! Pokud budou brambory příliš namačkané, budou se v troubě zapařovat a na okrajích nebudou křupavé a hnědé.
Nakonec upečte. Plech přeneste do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte asi 25 minut, dokud brambory na okrajích nezhnědnou. Přesná doba pečení se bude lišit v závislosti na velikosti kostek a čerstvosti brambor.
Jak podávat pečené sladké brambory
- Jako přílohu. Přidejte je k vegetariánským hamburgerům nebo hamburgerům s černými fazolemi, sendvičům s grilovaným chlebem nebo chilli a tacos. Jsou skvělé téměř ke všemu.
- V tacos nebo burritos. Opečené sladké brambory naplňte do burrita nebo tacos.
- V salátu. Připravte si vlastní salát z pečených sladkých brambor, zeleně a aromatického dresinku, jako je tahini dresink, domácí italský dresink nebo citronový vinaigrette.
- Na avokádovém toastu.
- K snídani.
Ingredience
- 4 středně velké sladké brambory nakrájené na kostičky
- Extra panenský olivový olej na pokapání
- Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte 2 velké plechy pečícím papírem
- Sladké brambory promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem a rovnoměrně je rozprostřete na plechy.
- Pečte 25 minut nebo dokud okraje nezhnědnou.