Čerstvá nakrájená rajčata, bazalka a cibule, posypané směsí strouhaného sýra a majonézy, zapečené v koláčové formě.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 15 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 1 koláčový korpus (domácí nebo koupený v obchodě)
- 1/2 lžičky soli
- 3 až 4 velká rajčata, vodorovně rozříznutá napůl, vymačkaná od přebytečné šťávy (přibližně 3 šálky nakrájených rajčat)
- 1/2 šálku nakrájené žluté nebo červené cibule (přibližně 1/3 cibule)
- 1/4 šálku nakrájené bazalky
- 2 šálky (225 g) strouhaného sýra
- 1/2 šálku majonézy
- 1 lžička pálivé omáčky Frank’s Hot Sauce nebo Tabasco nebo podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Umístěte rošt doprostřed trouby.
- Předpečte kůrku: pokud používáte v obchodě zakoupený koláčový korpus, postupujte podle pokynů na obalu, nebo ho předpečte v troubě asi 8 až 10 minut (u mraženého korpusu o něco déle), dokud lehce nezhnědne.
- Pokud používáte domácí korpus, vtlačte ho do koláčové formy a nechte ho 30 minut zmrazit.
- Vyjměte formu z mrazničky a přitiskněte do ní plát alobalu, aby se při pečení koláčové těsto po stranách nepropadalo.
- Koláč naplňte „závažím“, například suchými fazolemi nebo rýží, které pomůže udržet fólii na místě.
- Domácí koláč předpečte 15 minut, poté odstraňte alobal, hroty vidličky udělejte na dně koláče několik malých otvorů (kvůli odvětrávání) a pečte dalších 10 minut.
- Rajčata posypte solí a dejte je do cedníku nad mísu, aby se nechala okapat, zatímco budete předpékat krustu.
- Na dno předpečeného koláčového korpusu rozprostřete nakrájenou cibuli.
- Z nakrájených rajčat vymačkejte co nejvíce vlhkosti pomocí papírových utěrek, čisté utěrky nebo škrabky na brambory.
- Na cibuli rozprostřete okapaná nakrájená rajčata. Rajčata posypte nakrájenou bazalkou.
- Ve středně velké míse smíchejte strouhaný sýr, majonézu, tabasco a čerstvě mletý černý pepř.
- Sýrovou směs rozetřete na rajčata.
- Vložte do trouby a pečte při teplotě 175 °C, dokud nezhnědne a nevytvoří se bublinky, 25 až 45 minut.