Recept na oblíbené hovězí maso se zelím

Hlavní jídlaHovězí masoKřenová omáčkaMaso
Hovězí maso

Tento recept je návod na přípravu hovězího masa se zelím.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodiny 45 minut
  • Celkem: 2 hodiny 55 minut
  • Počet porcí: 10

Ingredience

Na maso

  • 1 hovězí bůček (asi 2 kg) s balíčkem koření
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 bobkové listy
  • 1,5 kg malých brambor (10-15), oloupaných
  • 8 středně velkých mrkví, příčně rozpůlených
  • 1 středně velká hlávka zelí, nakrájená na klínky

Na křenovou omáčku

  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1/4 šálku oloupaného čerstvě nastrouhaného křenu

Postup

  1. Bůček, obsah balíčku koření, hnědý cukr a bobkové listy vložte do velké holandské trouby nebo hrnce a zalijte vodou.
  2. Přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu a vařte přikryté 2 hodiny.
  4. Přidejte brambory a mrkev.
  5. Znovu přiveďte k varu.
  6. Snižte teplotu a přikryté vařte, dokud hovězí maso a zelenina nezměknou, 30-40 minut.
  7. Pokud je hrnec plný, vyjměte brambory a mrkev před přidáním zelí. Před podáváním je znovu ohřejte.
  8. Přidejte zelí do hrnce a přiveďte ho k varu.
  9. Snižte teplotu.
  10. Přikryté vařte, dokud zelí nezměkne, asi 15 minut.
  11. Zeleninu a hovězí maso vyjměte a udržujte v teple.
  12. Na křenovou omáčku sceďte a ponechte si 1 a 1/2 šálku šťávy z vaření.
  13. Z ponechané šťávy odstraňte tuk. Zbylou šťávu zlikvidujte.
  14. V malém hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo.
  15. Vmíchejte hladkou mouku.
  16. Postupně zašlehejte 1 šálek vyhrazené šťávy.
  17. Vmíchejte cukr, ocet a křen.
  18. Za stálého míchání přiveďte k varu.
  19. Vařte a míchejte, dokud nezhoustne.
  20. V případě potřeby zřeďte dalšími šťávami a podle chuti dochuťte dalším cukrem, octem nebo křenem.
  21. Hovězí maso nakrájejte napříč na plátky. Podávejte se zeleninou a omáčkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang