Recept na nejlepší Tarte tatin

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchty
Tarte tatin

Tmavý a lepkavý karamel, sladká jablka a křupavé pečivo dohromady tvoří tento božský francouzský dezert.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 15 minut
  • Přídavný čas: 1 hodina
  • Celkem: 2 hodiny 35 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 300 g plnotučného listového těsta
  • hladká mouka na poprášení
  • 6 dezertních jablek (asi 900 g)
  • 100 g zlatého cukru krupice
  • 85 g nesoleného másla (60 g vychlazeného a nakrájeného na kostičky, 25 g rozpuštěného)
  • crème fraîche (francouzská zakysaná smetana, plnotučná) nebo kvalitní vanilková zmrzlina, na podávání

Postup

  1. Na lehce pomoučeném vále vyválejte těsto na 3 mm silný kruh a vykrojte z něj kruh o průměru 24 cm.
  2. Lehce ho propíchejte vidličkou, položte na plech, přikryjte a dejte zmrazit, zatímco budete připravovat jablka.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C.
  4. Jablka oloupejte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců.
  5. Do 20cm keramické tatinské misky odolné proti plameni nebo do 20 cm těžké pánve odolné proti troubě dejte cukr a postavte na středně silný oheň.
  6. Cukr vařte 5-7 minut na tmavě jantarový karamelový sirup, který začíná kouřit.
  7. Poté vypněte oheň a vmíchejte 60 g na kostičky nakrájeného vychlazeného másla.
  8. Tarte tatin sestavíte tak, že čtvrtky jablek naaranžujete nejprve těsně do kruhu kolem okraje mísy, zaoblenou stranou dolů, a pak podobným způsobem vyplníte střed.
  9. Jemně je přitlačte rukama, aby nevznikly mezery.
  10. Ovoce potřete rozpuštěným máslem.
  11. Pečte v troubě 30 minut, pak vyjměte a položte na ni kotouč zmrazeného listového těsta – rychle se rozmrazí.
  12. Okraje zastrčte dolů a nožem do těsta udělejte několik otvorů, aby mohla unikat pára.
  13. Pečte dalších 40-45 minut, dokud není těsto zlatohnědé a křupavé.
  14. Nechte koláč 1 hodinu vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej nožem obtočte kolem okraje a překlopte na velký talíř, který je dostatečně hluboký, aby se v něm udržela šťáva.
  15. Podávejte s crème fraîche nebo vanilkovou zmrzlinou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang