Tmavý a lepkavý karamel, sladká jablka a křupavé pečivo dohromady tvoří tento božský francouzský dezert.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 1 hodina 15 minut
- Přídavný čas: 1 hodina
- Celkem: 2 hodiny 35 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 300 g plnotučného listového těsta
- hladká mouka na poprášení
- 6 dezertních jablek (asi 900 g)
- 100 g zlatého cukru krupice
- 85 g nesoleného másla (60 g vychlazeného a nakrájeného na kostičky, 25 g rozpuštěného)
- crème fraîche (francouzská zakysaná smetana, plnotučná) nebo kvalitní vanilková zmrzlina, na podávání
Postup
- Na lehce pomoučeném vále vyválejte těsto na 3 mm silný kruh a vykrojte z něj kruh o průměru 24 cm.
- Lehce ho propíchejte vidličkou, položte na plech, přikryjte a dejte zmrazit, zatímco budete připravovat jablka.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Jablka oloupejte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců.
- Do 20cm keramické tatinské misky odolné proti plameni nebo do 20 cm těžké pánve odolné proti troubě dejte cukr a postavte na středně silný oheň.
- Cukr vařte 5-7 minut na tmavě jantarový karamelový sirup, který začíná kouřit.
- Poté vypněte oheň a vmíchejte 60 g na kostičky nakrájeného vychlazeného másla.
- Tarte tatin sestavíte tak, že čtvrtky jablek naaranžujete nejprve těsně do kruhu kolem okraje mísy, zaoblenou stranou dolů, a pak podobným způsobem vyplníte střed.
- Jemně je přitlačte rukama, aby nevznikly mezery.
- Ovoce potřete rozpuštěným máslem.
- Pečte v troubě 30 minut, pak vyjměte a položte na ni kotouč zmrazeného listového těsta – rychle se rozmrazí.
- Okraje zastrčte dolů a nožem do těsta udělejte několik otvorů, aby mohla unikat pára.
- Pečte dalších 40-45 minut, dokud není těsto zlatohnědé a křupavé.
- Nechte koláč 1 hodinu vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej nožem obtočte kolem okraje a překlopte na velký talíř, který je dostatečně hluboký, aby se v něm udržela šťáva.
- Podávejte s crème fraîche nebo vanilkovou zmrzlinou.