Tento recept na dušené jehněčí je jednoduchý a díky dlouhému dušení v troubě se křehké jehněčí kousky a zelenina přímo rozplývají na jazyku.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 2 hodiny 20 minut
- Celkem: 2 hodiny 40 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 115 g slaniny (4 proužky nakrájené na 0,6 cm proužky)
- 1 kg vykoštěné jehněčí kýty nebo jehněčí plece, zbavené přebytečného tuku, nakrájené na 4cm kousky
- 0,5 lžíce mořské soli na jehněčí a 1 lžička na dušení
- 1 lžička černého pepře na jehněčí plus 1/2 lžičky na dušení
- 34 g hladké mouky nebo bezlepkové mouky
- 1 velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 360 ml dobrého červeného vína
- 500 g žampionů nakrájených na silné plátky
- 1 litr hovězího vývaru nebo bujónu s nízkým obsahem sodíku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- 0,5 lžičky sušeného tymiánu
- 680 g malých žlutých brambor, rozpůlených nebo rozčtvrcených na 2,5cm kousky
- 4 střední mrkve, oloupané a nakrájené na 1cm silné kousky
- 15 g petrželky, jemně nasekané na ozdobu
Postup
- V holandské troubě na středním plameni osmahněte nakrájenou slaninu, dokud nezhnědne a neuvolní se tuk.
- Děrovanou lžící přeneste slaninu na velký talíř.
- Zatímco se slanina vaří, okořeňte kousky jehněčího masa 1/2 lžíce soli a 1 lžičkou pepře.
- Posypeme 1/4 šálkem mouky a promícháme.
- Jehněčí maso opečte ve dvou dávkách na rozpáleném slaninovém tuku na středním ohni, dokud nezhnědne (3-4 minuty z každé strany), a poté je přendejte na talíř se slaninou.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a smažte 2 min.
- Přidejte česnek a za stálého míchání vařte další minutu.
- Přidejte 1 a 1/2 šálku vína a seškrábejte dno, aby se odpařilo.
- Přidejte nakrájené houby, přiveďte k varu a pak vařte odkryté 10 min.
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Vraťte slaninu a jehněčí do hrnce a přidejte 4 šálky vývaru, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky sušeného tymiánu a 2 bobkové listy.
- Vmíchejte brambory a mrkev a dbejte na to, aby byly brambory z větší části ponořené v tekutině.
- Přiveďte k varu, pak přikryjte a opatrně přeneste do trouby předehřáté na 160 ˚C na 1 hodinu a 45 minut.
- Po upečení budou brambory i jehněčí velmi křehké.