Při výrobě džemu nepřidáte pektin a výsledek je úplně stejný, jako byste ho přidali.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 20 minut
- Přídavný čas: 8 hodin 5 minut
- Celkem: 8 hodin 30 minut
- Počet porcí: 56
Ingredience
- 4 šálky rozmačkaných malin
- 4 šálky bílého cukru
- 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
Postup
- Ve velkém hrnci přiveďte maliny k varu.
- Vařte 4 minuty.
- Přidejte cukr a citronovou šťávu. Dobře promíchejte.
- Za stálého míchání znovu přiveďte k varu.
- Vařte další 4 minuty.
- Odstavte hrnec z ohně a rozdělte džem do sterilizovaných sklenic, přičemž nahoře ponechte 0,5 cm místa.
- Sklenice uzavřete a přeneste do vroucí vodní lázně.
- Ujistěte se, že jsou sklenice zakryté alespoň 2,5 cm vody.
- Nechte je 5 minut stát.
- Sklenice zvedněte a nechte je vychladnout na místě bez průvanu, aniž byste se jich dotýkali, 8 hodin až přes noc.