Perníčky jsou skvělé vánoční cukroví hlavně v tom, jak dlouho vydrží. Je možné je začít dělat už v září a v prosinci je jen dozdobit. Zároveň ale potřebují aspoň dva týdny odležet.
Perníčky
Suroviny:
- 250 g medu
- 200 g cukru
- 800 g hladké mouky
- 1 vejce + 2 žloutky
- 125 ml vlažné vody
- citronová kůra
- půl lžičky hřebíčku
- prášek do perníku
Postup:
- Cukr rozpusíme v medu v horké vodní lázni.
- Se vším ostatním pak smícháme na válu a dobře propracované těsto dáme do ledničky přes noc uležet. Klidně ho můžete nechat uležet i dva dny, ono se aspoň dobře provoní.
- Z těsta vyválíme placku, tak půl centimetru vysokou a z ní pak vykrajujeme perníčky.
- Pečeme v troubě na 170 °C horkovzduch, zhruba 10 minut.
- Po upečení perníčky tence potřeme rozšlehaným vejcem.
Pak už jen necháváme rozležet, aby perníčky změkly.
Poleva
Suroviny:
- 1 bílek
- 120 – 140 g moučkového cukru
Postup:
- Z bílků a moučkového cukru umícháme polevu.
- Správná poleva je bílá, hustá (při zdobení zůstává na místě, neroztéká se do stran).
- Pokud chcete perníčky zdobit barevně, můžete přidat lžičku kakaa (a ubrat trochu cukru) nebo špetku nějakého potravinářského barviva.
- Polevu pak dáme do papírového kornoutku (nebo zdobícího sáčku), dole prostřihneme maličkou dírku a kreslíme na perníčky.
- Když se to náhodou nepovede, jde to navlhčeným ubrouskem setřít.