Tento gurmánský recept na sendvič s grilovaným sýrem si snadno připravíte doma. Udělejte si ho, když na něj dostanete chuť, a stane se vaším novým oblíbeným.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 15 minut
- Počet porcí: 1
Ingredience
- 2 velké plátky celozrnného kváskového chleba nebo vašeho oblíbeného křupavého chleba
- dostatek dijonské hořčice na tenkou vrstvu přes jeden plátek chleba (asi 1,5 lžičky)
- 1 šálek lehce zabaleného čerstvě nastrouhaného ostrého sýra čedar a trochu více na posypání zvenčí – volitelně
- 2 lžičky nasekané zelené cibule, pouze zelené části
- nesolené máslo na rozpuštění na pánvi (asi 2 lžičky)
Postup
- Jeden krajíc chleba lehce potřete dijonskou hořčicí.
- Snažte se o velmi tenkou vrstvu.
- Do nastrouhaného sýra vmíchejte zelenou cibuli a dejte stranou.
- Na střední nepřilnavé pánvi na středním ohni rozpusťte kousek másla (asi 1 lžičku).
- Po rozpuštění vložte do pánve hořčičný krajíc chleba hořčičnou stranou nahoru.
- Plátek posypte sýrem s cibulí (vrstva sýra by měla být asi 2 cm).
- Poté na něj položte zbývající plátek chleba.
- Pánev přikryjte pokličkou a několik minut opékejte, nebo dokud spodní strana chleba nezezlátne.
- Sendvič vyjměte z pánve špachtlí a přidejte na pánev další kousek másla.
- Po rozpuštění opatrně otočte sendvič druhou stranou k pánvi s máslem.
- Přiklopte a pečte, dokud není spodní strana chleba pěkně zlatavá a sýr se nerozpustí.
- Pokud chléb zhnědne dříve, než se sýr rozpustí, snižte podle potřeby teplotu.
- Volitelně, pokud chcete mít na vnější straně sendviče sýrovou kůrku a pracujete s opravdu nepřilnavou pánví: v případě, že je sendvič téměř hotový, vyjměte ho stěrkou.
- Na pánev nasypte ještě trochu strouhaného sýra ve tvaru toastu a sendvič překlopte zpět na sýr.
- Nechte ho péct, dokud už neuslyšíte žádné prskání, a pak ještě několik sekund.
- Sendvič vyjměte stěrkou.
- Položte ho na prkénko a nechte ho minutu nebo dvě vychladnout.
- Opatrně ho zubatým nožem rozkrojte uprostřed napůl a podávejte teplý.