Domácí boloňskou omáčku připravíte za necelé 4 hodiny.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 3 hodiny 20 minut
- Celkem: 3 hodiny 35 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šálek jemně nakrájené cibule
- ½ šálku jemně nakrájeného celeru
- ½ šálku jemně nakrájené mrkve
- 1 špetka soli
- 700 g mletého hovězího masa
- 1 a ½ lžičky soli
- ⅛ lžička mletého muškátového oříšku
- 1 špetka kajenského pepře nebo podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 a ½ šálku 2% mléka
- 2 šálky bílého vína
- 1 plechovka celých italských švestkových rajčat (nejlépe San Marzano)
- 2 šálky vody nebo podle potřeby
Postup
- Máslo s olivovým olejem rozpusťte ve velkém hrnci na mírném ohni.
- Přidejte cibuli, celer, mrkev a 1 špetku soli.
- Vařte a míchejte, dokud cibule nezprůsvitní, asi 5 minut.
- Vmíchejte mleté hovězí maso do zeleniny.
- Vařte a míchejte, dokud se maso nerozpadne a nezrůžoví, asi 5 minut.
- Dochuťte 1 a 1/2 lžičky soli, muškátovým oříškem, kajenským pepřem a černým pepřem.
- Do směsi mletého hovězího masa nalijte mléko a přiveďte k varu.
- Za častého míchání vařte, dokud se většina mléka neodpaří a dno pánve není stále mírně omáčené, asi 5 minut.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a přilijte bílé víno.
- Vařte a míchejte, dokud se víno z větší části neodpaří, asi 5 minut.
- Rajčata i se šťávou přelijte do velké mísy.
- Rukama je rozmačkejte, až budou připomínat kousky omáčky.
- Rajčatovou směs vlijte do směsi mletého hovězího masa.
- Plechovku s rajčaty naplňte 2 šálky vody a vmíchejte do omáčky.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum a za častého míchání vařte, dokud se směs nerozvaří do husté omáčky, nejméně 3 hodiny, nejlépe však 4 až 6 hodin.
- V případě potřeby odstraňte z povrchu omáčky tuk.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte více vody.
- Před podáváním ochutnejte a upravte koření.