Salát Nicoise je pravděpodobně nejznámější verzí salátu, který se připravuje z brambor, fazolí, rajčat, hlávkového salátu, oliv, tuňáka a je přelitý citronovou zálivkou. Salát je dostatečně vydatný a zajímavý na oběd, ale ne tak těžký, aby ztratil svůj letní půvab.
Ingredience
- 8 malých brambor
- 120g zelených fazolek, ořezané
- 2 rajčata, nakrájené na klínky
- 1/2 římského salátu, nakrájeného nebo natrhaného na větší kousky
- 3 vejce uvařená natvrdo, oloupaná a rozčtvrcená
- 100 g černých oliv bez pecek
- 250-300g tuňáka v oleji z konzervy, okapaného a rozděleného na velké kousky
Na citronový dresink
- 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malý stroužek česneku, prolisovaný
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička dijonské hořčice
- Pepř
Postup
- Přísady na dresink protřepejte ve sklenici.
- Uvařte brambory do měkka. Sceďte je a nechte zcela vychladnout. Nakrájejte je na půlky.
- Uvařte zelené fazolky do měkka nebo podle vlastních představ. Slijte je a osvěžte pod tekoucí studenou vodou, aby rychle vychladly. Sceďte a dobře osušte.
- Na velký široký talíř naaranžujte listy římského salátu, na ně rozvrstvěte zbývající ingredience a nakonec přidejte vejce, olivy a kousky tuňáka. Pokapejte zálivkou a podávejte.