Smažené zelené fazolky s čerstvým zázvorem a cibulí jsou zdravou a snadnou přílohou. Sójová omáčka dodá jídlu hloubku chuti.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 7 minut
- Celkem: 22 minut
- Počet porcí: 3 až 4
Ingredience
- 2 až 3 lžíce řepkového nebo arašídového oleje
- 220 až 340 g čerstvých měkkých zelených fazolek nakrájených na 4 až 5centimetrové kousky
- 1 malá cibule, nakrájená od kořene ke stonku
- 1 kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nakrájený na tenké proužky
- 1 velký stroužek česneku, nakrájený na velmi tenké plátky
- 2 lžíce sójové omáčky (pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou sójovou omáčku)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička opečeného sezamového oleje
- špetka čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Rozpalte wok nebo velkou pánev na nejsilnějším hořáku, který máte k dispozici, asi na 90 sekund.
- Přidejte rostlinný olej a nechte ho rozehřát, dokud se neleskne.
- Když se vám zdá, že je olej rozpálený, vhoďte do něj kousek cibule. Pokud je olej dostatečně horký, začne prskat.
- Přidejte zelené fazolky, cibuli a zázvor a promíchejte.
- Rozbijte všechny hrudky nakrájené cibule, které by se mohly slepit.
- Vše rozprostřete na pánev a nechte nedotčené smažit 30 až 90 sekund.
- Chcete, aby zelenina trochu zhnědla.
- Zeleninu promíchejte a nechte ji dalších 30 až 90 sekund restovat.
- Přidejte na plátky nakrájený česnek, znovu promíchejte a vařte další minutu.
- Smíchejte sójovou omáčku a cukr a nalijte je do pánve.
- Vypněte oheň a ihned zeleninu promíchejte.
- Omáčka začne karamelizovat a může se připálit, pokud nebudete několik sekund udržovat vše v pohybu.
- Zelené fazolky a cibuli zalijte sezamovým olejem a posypte černým pepřem. Ještě jednou promíchejte.
- Fazolky by měly být ještě trochu křupavé.
- Ve zbytkovém teple pánve nebo servírovací mísy se ještě trochu povaří.
- Fazole podávejte ihned nebo je nechte odpočinout a podávejte při pokojové teplotě.