Tento lahodný recept na vanilkový dort je tak snadný na přípravu. Lehký a nadýchaný dort můžete mít během chvilky jen z několika málo ingrediencí.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 30 minut
- Přídavný čas: 2 hodiny
- Celkem: 2 hodiny 45 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
Na dort
- 280 g hladké mouky
- 2 a ¼ lžičky prášku do pečiva
- ¾ lžičky soli
- 333 g krystalového cukru
- 170 g nesoleného másla pokojové teploty
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 1 lžíce vanilky
- 240 ml podmáslí
Na polevu
- 1 a ½ hrnku nesoleného másla pokojové teploty
- ¼ lžičky soli
- 5 šálků moučkového cukru
- ¼ šálku smetany nebo mléka a další podle potřeby
- 2 lžičky vanilky plus další podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte dvě 20 cm pánve pečicím papírem a okraje vymažte máslem.
- Mouku, prášek do pečiva a sůl prosejeme do mísy, prošleháme a dáme stranou.
- Máslo utřete ve stojanovém mixéru vybaveném nástavcem na šlehání nebo v elektrickém ručním mixéru.
- Přidejte cukr a šlehejte 3-4 minuty na nejvyšší stupeň, podle potřeby mísu seškrábejte.
- Přidejte vanilku a pak vejce jedno po druhém a přitom míchejte na střední rychlost, pak mísu seškrábněte a míchejte minutu na vysoké rychlosti.
- Snižte rychlost na nízkou a přidávejte mouku ve třech dávkách střídavě s podmáslím.
- Jakmile se téměř spojí, vyjměte šlehací nástavec a stěrkou vmíchejte zbylé máslo/mouku.
- Těsto příliš nemíchejte.
- Těsto rozdělte rovnoměrně do obou forem a pečte při 175 °C asi 30 minut nebo dokud se okraje neodlepí od formy a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Nechte koláč v pánvi asi dvě minuty vychladnout, pak ho vyklopte na chladicí mřížku, odstraňte papír a dejte úplně vychladnout.
- Připravte polevu: máslo a sůl utřete ve stojanovém mixéru s pádlovým nástavcem nebo v elektrickém ručním mixéru.
- Přidávejte cukr po několika šálcích a míchejte na nízkém stupni.
- Vmíchejte smetanu a vanilku, poté mísu seškrábněte a zvyšte rychlost na vysokou.
- Mixujte asi tři minuty, poté snižte rychlost na nízkou a mixujte další minutu.
- Pomocí stěrky vytlačte z máslového krému některé větší bubliny, poté jej rozetřete na první vrstvu dortu, přidejte druhou vrstvu a pokryjte krémem vrchní část a okraje.
- Uhlaďte nebo dokončete rustikálními vlnovkami nebo spirálovým vzorem.