Recept na klasický pečený cheesecake

DezertyDortyKrémové dortySladká jídla
Klasický pečený cheesecake

Tento klasický pečený cheesecake je bohatý a krémový, ale zároveň lehký a sladký, aniž by byl přeslazený.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Pečení: 55 minut
  • Celkem: 1 hodina 25 minut
  • Počet porcí: 12

Ingredience

Na sušenkový základ

  • 200 g sušenek Arnott’s Marie nebo jiných obyčejných sušenek
  • 120 g nesoleného másla, rozpuštěného

Na náplň

  • 500 g smetanového sýra, změklého
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g zakysané smetany (plnotučné)
  • 330 g krupicového cukru
  • citronová kůra (z 1 citronu)
  • 3 vejce při pokojové teplotě

Na polevu

  • jahody, borůvky, maliny
  • moučkový cukr, na posypání

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Vezměte si 20 cm dortovou formu. Obraťte dno vzhůru nohama, lehce ho vymažte máslem a na dno položte čtvercový kus papíru na pečení.
  3. Poté ho připevněte do pružinové formy – přebytečný papír bude vyčnívat.
  4. Máslem vymažte a vyložte boky formy
  5. Sušenky nahrubo rozdrobte rukou a vložte do kuchyňského robotu.
  6. Rozmixujte je na jemnou drť.
  7. Přidejte máslo a krátce mixujte, dokud se nerozptýlí a nepřipomíná mokrý písek.
  8. Nalijte do připravené dortové formy.
  9. Pomocí stěrky ji nahrubo rozetřete po dně a po stěnách.
  10. Pomocí něčeho s plochým dnem a svislými okraji přitlačte drobky ke stěnám téměř až k horní části stěn a srovnejte dno.
  11. Krém vyšlehejte mixérem nebo šlehačem do hladka – asi 30 sekund na středním stupni.
  12. Přidejte mouku a šlehejte, dokud se nespojí (10 sekund).
  13. Přidejte vanilku, zakysanou smetanu, cukr a citronovou kůru.
  14. Šlehejte, dokud se nespojí (10 – 15 sekund).
  15. Přidejte vejce jedno po druhém, mezi tím šlehejte, dokud se nespojí (10 sekund každé).
  16. Nepřešlehejte, nechcete těsto provzdušnit.
  17. Nalijte do připraveného korpusu.
  18. Pečte 55 minut.
  19. Povrch by měl být velmi světle zlatohnědý, nepopraskaný a téměř dokonale rovný.
  20. Při jemném zatřesení pánví by se měl mírně pohupovat.
  21. Koláč nechte vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky na 20 cm.
  22. Poté jej nechte v pekáči alespoň 4 hodiny chladnout.
  23. Odstraňte boky.
  24. Pomocí převislého papíru sundejte cheesecake z dortové formy.
  25. Poté cheesecake z papíru sundejte.
  26. Navrch dejte ovoce (bobule) a posypte moučkovým cukrem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang