Tento klasický pečený cheesecake je bohatý a krémový, ale zároveň lehký a sladký, aniž by byl přeslazený.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Pečení: 55 minut
- Celkem: 1 hodina 25 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience
Na sušenkový základ
- 200 g sušenek Arnott’s Marie nebo jiných obyčejných sušenek
- 120 g nesoleného másla, rozpuštěného
Na náplň
- 500 g smetanového sýra, změklého
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 g zakysané smetany (plnotučné)
- 330 g krupicového cukru
- citronová kůra (z 1 citronu)
- 3 vejce při pokojové teplotě
Na polevu
- jahody, borůvky, maliny
- moučkový cukr, na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Vezměte si 20 cm dortovou formu. Obraťte dno vzhůru nohama, lehce ho vymažte máslem a na dno položte čtvercový kus papíru na pečení.
- Poté ho připevněte do pružinové formy – přebytečný papír bude vyčnívat.
- Máslem vymažte a vyložte boky formy
- Sušenky nahrubo rozdrobte rukou a vložte do kuchyňského robotu.
- Rozmixujte je na jemnou drť.
- Přidejte máslo a krátce mixujte, dokud se nerozptýlí a nepřipomíná mokrý písek.
- Nalijte do připravené dortové formy.
- Pomocí stěrky ji nahrubo rozetřete po dně a po stěnách.
- Pomocí něčeho s plochým dnem a svislými okraji přitlačte drobky ke stěnám téměř až k horní části stěn a srovnejte dno.
- Krém vyšlehejte mixérem nebo šlehačem do hladka – asi 30 sekund na středním stupni.
- Přidejte mouku a šlehejte, dokud se nespojí (10 sekund).
- Přidejte vanilku, zakysanou smetanu, cukr a citronovou kůru.
- Šlehejte, dokud se nespojí (10 – 15 sekund).
- Přidejte vejce jedno po druhém, mezi tím šlehejte, dokud se nespojí (10 sekund každé).
- Nepřešlehejte, nechcete těsto provzdušnit.
- Nalijte do připraveného korpusu.
- Pečte 55 minut.
- Povrch by měl být velmi světle zlatohnědý, nepopraskaný a téměř dokonale rovný.
- Při jemném zatřesení pánví by se měl mírně pohupovat.
- Koláč nechte vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky na 20 cm.
- Poté jej nechte v pekáči alespoň 4 hodiny chladnout.
- Odstraňte boky.
- Pomocí převislého papíru sundejte cheesecake z dortové formy.
- Poté cheesecake z papíru sundejte.
- Navrch dejte ovoce (bobule) a posypte moučkovým cukrem.