Recept na nejlepší domácí hovězí vývar

Hovězí masoPolévkyZeleninové polévky
Domácí hovězí vývar

Základní hovězí vývar získá díky opečení polévkových kostí v troubě vydatnou hovězí chuť. Kromě polévek můžete hovězí vývar použít i k dochucení dušených pokrmů, omáček a zeleninových jídel.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 5 hodin 30 minut plus chlazení
  • Celkem: 5 hodin 55 minut
  • Počet porcí: 2,5 čtvrtlitru

Ingredience

  • 2 kg masitých hovězích polévkových kostí (hovězí kýty nebo krátká žebra)
  • 3 střední mrkve nakrájené na kousky
  • 3 celerová žebra nakrájená na kousky
  • 2 střední cibule, rozčtvrcené
  • 1/2 šálku teplé vody
  • 3 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 8 až 10 celých zrnek pepře
  • 3 až 4 snítky čerstvé petrželky
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 1 čajová lžička sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • studená voda

Postup

  1. Předehřejte troubu na 230 °C.
  2. Ve velkém pekáči pečte polévkové kosti odkryté 30 minut.
  3. Přidejte mrkev, celer a cibuli.
  4. Pečte 30 minut, poté slijte tuk.
  5. Pomocí děrované lžíce přeneste kosti a zeleninu do velké holandské trouby (Dutch oven).
  6. Do pekáče přidejte teplou vodu. Promíchejte, aby se uvolnily připečené kousky.
  7. Šťávu z pánve přelijte do holandské trouby.
  8. Přidejte koření a tolik studené vody, aby pokryla obsah.
  9. Pomalu přiveďte k varu, asi 30 minut.
  10. Snižte teplotu a vařte nezakryté 4-5 hodin, mezitím sbírejte pěnu.
  11. V případě potřeby během prvních 2 hodin přidejte vodu, aby byly přísady zakryté.
  12. Vyjměte hovězí kosti. Nechte vychladnout.
  13. V případě potřeby vyjměte maso a kosti vyhoďte. Maso uschovejte pro další použití.
  14. Vývar přecedíme přes cedník vyložený plátnem, zeleninu a koření vyhodíme.
  15. Pokud vývar použijete ihned, odstraňte z něj tuk.
  16. Nebo jej nechte v chladničce 8 hodin nebo přes noc. Tuk z povrchu odstraňte.
  17. Vývar lze přikrýt a uchovávat v chladničce až 3 dny nebo zmrazit na 4-6 měsíců.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang