Základní hovězí vývar získá díky opečení polévkových kostí v troubě vydatnou hovězí chuť. Kromě polévek můžete hovězí vývar použít i k dochucení dušených pokrmů, omáček a zeleninových jídel.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 5 hodin 30 minut plus chlazení
- Celkem: 5 hodin 55 minut
- Počet porcí: 2,5 čtvrtlitru
Ingredience
- 2 kg masitých hovězích polévkových kostí (hovězí kýty nebo krátká žebra)
- 3 střední mrkve nakrájené na kousky
- 3 celerová žebra nakrájená na kousky
- 2 střední cibule, rozčtvrcené
- 1/2 šálku teplé vody
- 3 bobkové listy
- 3 stroužky česneku
- 8 až 10 celých zrnek pepře
- 3 až 4 snítky čerstvé petrželky
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lžička sušené majoránky
- 1 lžička sušeného oregana
- studená voda
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Ve velkém pekáči pečte polévkové kosti odkryté 30 minut.
- Přidejte mrkev, celer a cibuli.
- Pečte 30 minut, poté slijte tuk.
- Pomocí děrované lžíce přeneste kosti a zeleninu do velké holandské trouby (Dutch oven).
- Do pekáče přidejte teplou vodu. Promíchejte, aby se uvolnily připečené kousky.
- Šťávu z pánve přelijte do holandské trouby.
- Přidejte koření a tolik studené vody, aby pokryla obsah.
- Pomalu přiveďte k varu, asi 30 minut.
- Snižte teplotu a vařte nezakryté 4-5 hodin, mezitím sbírejte pěnu.
- V případě potřeby během prvních 2 hodin přidejte vodu, aby byly přísady zakryté.
- Vyjměte hovězí kosti. Nechte vychladnout.
- V případě potřeby vyjměte maso a kosti vyhoďte. Maso uschovejte pro další použití.
- Vývar přecedíme přes cedník vyložený plátnem, zeleninu a koření vyhodíme.
- Pokud vývar použijete ihned, odstraňte z něj tuk.
- Nebo jej nechte v chladničce 8 hodin nebo přes noc. Tuk z povrchu odstraňte.
- Vývar lze přikrýt a uchovávat v chladničce až 3 dny nebo zmrazit na 4-6 měsíců.