Johnnyho koláč je v podstatě placka z kukuřičné mouky. V novějších dobách se Johnnyho koláče vaří na sádle nebo másle v pánvi.
Regionálně je tento chléb znám pod mnoha názvy. Předpokládá se, že název johnny cake pochází z názvu Shawnee cake, který byl odvozen od kmene Shawnee v Nové Anglii, ale v průběhu času se změnil kvůli odlišným jazykům a výslovnosti.
Při zkoumání koláčů zjistíte, že existuje mnoho variant – nejen v názvu, ale také v ingrediencích a přípravě. Existují recepty, které mouku úplně vynechávají a používají prosátou kukuřičnou mouku, vařící vodu a vepřové sádlo.
A pokud se vydáte do Karibiku, najdete verzi, která se podobá spíše smaženému knedlíku z mouky, prášku do pečiva, cukru, másla a vody.
Pokud něco, pak to, jak jídlo uchovává historii, vypráví příběhy. Přes všechny názvy a způsoby přípravy zůstává duch koláčů věrný a je svědectvím o vytrvalosti, vynalézavosti a přežití.
Ingredience na Johnnyho koláče
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 šálek žluté kukuřičné mouky
- 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 velká vejce
- 3/4 šálku plnotučného mléka nebo podmáslí
- 1/4 šálku vody
- 1/2 šálku vepřového sádla, škvařeného sádla, slaniny nebo rostlinného oleje
- 2 lžíce másla
Postup na Johnnyho koláče
- Do středně velké mísy dejte 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek žluté kukuřičné mouky, 2 a půl lžičky prášku do pečiva a 1 lžičku kuchyňské soli a prošlehejte je.
- V malé misce rozšlehejte 2 velká vejce.
- Do moučné směsi přidejte vejce, 3/4 šálku plnotučného mléka nebo podmáslí a 1/4 šálku vody a promíchejte.
- V pánvi na středním plameni rozehřejte 1/2 šálku vepřového sádla a 2 lžíce másla.
- Pomocí 1/4 šálku odměrky vhoďte do pánve dvě porce těsta.
- Smažte je do křupava a dozlatova, asi 5 minut z každé strany.
- Přendejte na talíř a zopakujte to se zbývajícím těstem.