Tento recept na ciabattu je vynikající! věnujte pět minut přípravě kvásku zítra si můžete upéct dva bochníky tohoto úžasného, lehce nakyslého, rustikálního italského chleba.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 20 minut
- Čas navíc: 1 dan 20 minut
- Celkem: 1 den 1 hodina
- Počet porcí: 2 chleby
Ingredience na Ciabattu
Kvásek:
- 2 lžíce teplé vody
- ⅛ lžičky sušeného droždí
- 1 šálek hrubé mouky
- ⅓ šálku teplé vody
Chléb:
- 2 lžíce teplého mléka
- ½ lžičky sušeného droždí
- 2 šálky hrubé mouky
- ⅔ šálku teplé vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 a ½ lžičky soli
Postup na Ciabattu
- Připravte kvásek: V malé misce smíchejte teplou vodu a droždí.
- Nechte 5 minut odstát, nebo dokud nevznikne krémová hmota.
- Ve velké míse smíchejte hrubou mouku a teplou vodu.
- 4 minuty míchejte směs droždí.
- Přikryjte fólií a nechte stát při pokojové teplotě nejméně 12 hodin.
- Připravte chléb: V malé misce smíchejte teplé mléko a droždí.
- Nechte 5 minut odstát, nebo dokud nevznikne krémová hmota.
- Vyhnětejte mléčno-kysanou směs.
- Přidejte kvásek, chlebovou mouku, teplou vodu a olej
- Míchejte, dokud se mouka nepromíchá.
- Přidejte sůl a míchejte, dokud není těsto hladké a pružné, asi 8 minut.
- Těsto vyškrábejte do olejem vymazané mísy a přikryjte fólií.
- Nechte těsto kynout při pokojové teplotě, dokud se nezdvojnásobí, přibližně 1 1/2 hodiny.
- Těsto bude lepkavé a plné vzduchových bublin.
- Těsto vyklopte na dobře pomoučněnou pracovní plochu a rozkrojte na polovinu.
- Vytvarujeme nepravidelný ovál dlouhý asi 9 cm.
- Bochníky promáčkněte pomoučenými prsty a vrchní část poprašte moukou.
- Bochníky přikryjte navlhčenou kuchyňskou utěrkou.
- Nechte bochníky kynout při pokojové teplotě, dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem, 1 a 1/2 až 2 hodiny.
- Nejméně 45 minut před pečením ciabatty položte na nejnižší místo v troubě a předehřejte na 220 °C
- Přeneste 1 bochník na na plech bez okraje.
- Pečte bochníky ciabatty dozlatova, přibližně 20 minut.
- Bochníky nechte vychladnout na mřížce.