ciabatta

Tento recept na ciabattu je vynikající! věnujte pět minut přípravě kvásku zítra si můžete upéct dva bochníky tohoto úžasného, lehce nakyslého, rustikálního italského chleba.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Čas navíc: 1 dan 20 minut
  • Celkem: 1 den 1 hodina
  • Počet porcí: 2 chleby

Ingredience na Ciabattu

Kvásek:

  • 2 lžíce teplé vody
  • ⅛ lžičky sušeného droždí
  • 1 šálek hrubé mouky
  • ⅓ šálku teplé vody

Chléb:

  • 2 lžíce teplého mléka
  • ½ lžičky sušeného droždí
  • 2 šálky hrubé mouky
  • ⅔ šálku teplé vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 a ½ lžičky soli

Postup na Ciabattu

  1. Připravte kvásek: V malé misce smíchejte teplou vodu a droždí.
  2. Nechte 5 minut odstát, nebo dokud nevznikne krémová hmota.
  3. Ve velké míse smíchejte hrubou mouku a teplou vodu.
  4. 4 minuty míchejte směs droždí.
  5. Přikryjte fólií a nechte stát při pokojové teplotě nejméně 12 hodin.
  6. Připravte chléb: V malé misce smíchejte teplé mléko a droždí.
  7. Nechte 5 minut odstát, nebo dokud nevznikne krémová hmota.
  8. Vyhnětejte mléčno-kysanou směs.
  9. Přidejte kvásek, chlebovou mouku, teplou vodu a olej
  10. Míchejte, dokud se mouka nepromíchá.
  11. Přidejte sůl a míchejte, dokud není těsto hladké a pružné, asi 8 minut.
  12. Těsto vyškrábejte do olejem vymazané mísy a přikryjte fólií.
  13. Nechte těsto kynout při pokojové teplotě, dokud se nezdvojnásobí, přibližně 1 1/2 hodiny.
  14. Těsto bude lepkavé a plné vzduchových bublin.
  15. Těsto vyklopte na dobře pomoučněnou pracovní plochu a rozkrojte na polovinu.
  16. Vytvarujeme nepravidelný ovál dlouhý asi 9 cm.
  17. Bochníky promáčkněte pomoučenými prsty a vrchní část poprašte moukou.
  18. Bochníky přikryjte navlhčenou kuchyňskou utěrkou.
  19. Nechte bochníky kynout při pokojové teplotě, dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem, 1 a 1/2 až 2 hodiny.
  20. Nejméně 45 minut před pečením ciabatty položte na nejnižší místo v troubě a předehřejte na 220 °C
  21. Přeneste 1 bochník na na plech bez okraje.
  22. Pečte bochníky ciabatty dozlatova, přibližně 20 minut.
  23. Bochníky nechte vychladnout na mřížce.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang