Toto domácí těsto na koláče vás překvapí svou bohatou máslovou chutí a jemnou kůrkou na povrchu. Budete na něj potřebovat pouze pár surovin a můžete si jej připravit do zásoby, v lednici vydrží 3 dny a v mrazáku až 3 měsíce.
Ingredience
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky, plus na podsypání
- 1/5 lžíce moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 230 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostky
- 7 lžic ledové vody
Postup
- Mouku, cukr a sůl vložte do mísy kuchyňského robotu a několikrát pulzujte, aby se spojily.
- Přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a směs pulzujte, dokud se nevytvoří hrubá drobenka s několika kousky velikosti hrášku, pak přestaňte míchat. Směs by měla zůstat suchá a sypká.
- Přidejte 7 lžic ledové vody a pulzujte, dokud se nevytvoří vlhké hrudky nebo malé kuličky. Stiskněte kousek těsta mezi konečky prstů, a pokud se těsto drží pohromadě, další vodu nepřidávejte.
- Pokud těsto nedrží, přidejte po lžičkách další vodu. Dávejte pozor, abyste jí nepřidali příliš mnoho, jinak bude těsto lepkavé a bude se špatně válet.
- Přendejte těsto na čistou pracovní plochu a rychle a zlehka ho zpracujte do kuličky, která by neměla být hladká. Je důležité, abyste těsto nehnětli.
- Těsto zabalte do potravinářské folie a před použitím dejte vychladit alespoň na hodinu do lednice.