Recept na hruškovou zavařeninu

Sladká jídlaZavařeniny
hrušková zavařenina

Na podzim můžete nasbírat hrušky a jablka a udělat z nich výbornou zavařeninu.

Příprava

  • Příprava: 2 hodiny
  • Zpracování: 10 minut
  • Celkem: 2 hodiny 10 minut
  • Počet porcí: 7 půllitrů

Ingredience

  • 16 šálků oloupaných a nakrájených čerstvých hrušek (asi 16 středně velkých)
  • 4 šálky cukru
  • 2 šálky vody
  • 3 lžíce citronové šťávy

Postup

  1. V hrnci smíchejte hrušky, cukr, vodu a citronovou šťávu a přiveďte je k varu.
  2. Vařte odkryté 1 a 1/2 až 2 hodiny nebo dokud směs nezíská hustou konzistenci, která se dá roztírat.
  3. Odstavte z ohně.
  4. Horkou směs nalijte do sedmi horkých půllitrových sklenic, přičemž ponechte 0,5 cm volného prostoru.
  5. Odstraňte vzduchové bubliny a v případě potřeby upravte prostor pod víčkem přidáním horké směsi.
  6. Otřete okraje.
  7. Na sklenice nasaďte víčka a zašroubujte je tak, aby byla těsná na špičku prstu.
  8. Vložte sklenice do zavařovacího hrnce a dbejte na to, aby byly zcela zakryté vodou.
  9. Přiveďte je k varu a zpracovávejte 10 minut.
  10. Vyjměte sklenice a nechte je vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang