Během posledních pár týdnů (dobře, tak možná spíš měsíců) jsem si vypěstovala silnou závislost na zářivě červených zrncích granátového jablíčka. Sypu si je ráno na kaši, odpoledne je míchám do jogurtu či tvarohu, a když začnu péct (nebo nepéct jako v tomto případě), je pomalu na 99,99% jasné, čím výsledný dezert ozdobím.

Zrnka jsou totiž nejen šťavnatá, sladká a skrznaskrz skvělá, ale také nádherná. Sluší jim to nejen zmíněných kaších, ale i na palačinkách, lívancích či vaflích, pohárech, cheesecacích (tak tady si teda tím skloňováním vážně nejsem jistá) a dortech – zkrátka nesmírně vděčná dekorace.

Tentokrát mi ovšem přišlo líto použít granátové jablíčko jenom na ozdobu a rozhodla jsem se z něj připravit celý nepečený dort. Nebo tedy spíš dortík – není to zrovna obr. A dopadlo to fakt skvěle a všichni byli nadšení! 

Náplň je lehoučká, jemná a krásně kontrastuje s křupavým korpusem z čokoládových sušenek a hříšnou čokoládovou ganache (Ganachí? Další skloňovací záhada…). Jeden kousek nebude stačit, za to vám ručím!

Nepečený dort z granátových jablíček

Ingredience:

Korpus: 

  • 200 g kakaových nebo čokoládových sušenek (Věnečky, Koka, Derby…) 
  • 50 g másla, rozpuštěného 

Náplň: 

  • 300 ml šťávy z granátových jablíček (zhruba z 1 a 1/2 středně velkého jablíčka) 
  • 2 lžíce krupicového cukru 
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá (lze vynechat) 
  • 40 g kukuřičného škrobu 
  • 40 g másla 
  • 4 plátky želatiny 
  • 250 g tučného tvarohu 
  • 400 ml smetany ke šlehání (33%) 
  • moučkový cukr podle chuti 

Ganache: 

  • 60 ml smetany ke šlehání 
  • 50 g tmavé čokolády (70%) 

Na dokončení maliny a zrnka granátového jablka na ozdobu. 

Postup

Připravte základ krému. Zrnka granátového jablíčka nasypte do mixéru a krátce promixujte. Mixujte opravdu jen krátce, abyste rozbili dužinu, ale příliš neporušili semínka. Přepasírujte přes jemné síto a zachycená semínka vyhoďte. Pokud šťávy není 300 ml, můžete ji doředit vodou.

Tři čtvrtiny šťávy nalijte do rendlíku, přidejte krupicový cukr a vanilku a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek šťávy prošlehejte se škrobem a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem k vroucímu mléku. Míchejte a vařte do zhoustnutí (jako pudink). Stáhněte z plotny a vmíchejte máslo. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. 

Dno i boky dortové formy o průměru 18-20 cm vyložte papírem na pečení (boky můžete místo papíru vyložit pevnou fólií). Sušenky nadrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou drobenku vsypte do formy a upěchujte lžící. Uložte do lednice.

Želatinu namočte do studené vody a nechte 5 minut bobtnat. Vychlazený základ krému vyšlehejte dohladka, a pak do něj po lžících zašlehejte tvaroh. Opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu a v případě potřeby doslaďte krém moučkovým cukrem. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a opatrně ji v rendlíku zahřejte.

Když se rozpustí, stáhněte ji ihned z plotny a vmíchejte 2-3 lžíce připravené náplně. Želatinovou směs vraťte zpět k náplni a dobře promíchejte. Náplň nalijte na korpus, stěrkou uhlaďte povrch a dejte vychladit do lednice. Chlaďte minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. 

Před podáváním připravte ganache. Smetanu nalijte do menšího rendlíku a přiveďte k varu. Když začne vřít, zalijte jí čokoládu a míchejte, dokud nevznikne krásně lesklá ganache. Vyzkoušejte prstem, zda není příliš horká, a pokud v ní udržíte prst, rozetřete ji po povrchu dortu. Pokud je příliš horká, nechte ji za občasného míchání zchladnout a poté ji teprve použijte k potření dortu. Na závěr dort ozdobte malinami a zrnky granátového jablíčky. Uložte ještě minimálně na 10 minut do lednice.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang