Smažení vepřových kotlet na pánvi je tak rychlé a snadné.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 25 minut
- Počet porcí: 4 až 6
Ingredience
Na suché potírání
- 1/4 šálku kmínových semínek
- 3 lžíce celých zrnek černého pepře
- 1 lžíce semen koriandru
- 2 lžíce cukru
- 1 a 1/2 lžičky mořské soli
Na vepřové kotlety
- 4 kotlety (s kostí nebo bez kosti)
- 1 lžička slaninového tuku nebo extra panenského olivového oleje
- košer sůl
- 1 až 2 lžičky suché směsi koření
Postup
- V těžké středně velké pánvi smíchejte kmín, zrnka pepře a koriandr.
- Míchejte na středním plameni, dokud se nerozvoní a neopečou, asi 8 minut.
- Nechte mírně vychladnout.
- Opražené koření jemně rozemelte v mixéru, mlýnku na koření nebo pomocí hmoždíře a tlouku.
- Přeneste je do malé misky.
- Přimíchejte cukr a sůl.
- Připravte pánev a vepřové maso: rozpalte velkou litinovou pánev na středně vysoký nebo vysoký žár (dostatečně horký, aby se maso opeklo).
- Pokud používáte kotlety s kostí, nařízněte tuk, který kotlety obklopuje, několika svislými řezy, aby se kotlety při pečení neprohýbaly.
- Každou kotletu posypte špetkou suchého koření (asi 1/8 lžičky nebo o něco více).
- Prsty vetřete koření do masa.
- Kotlety otočte a zopakujte to i z druhé strany.
- Jakmile je pánev rozpálená, přidejte do ní lžičku oleje nebo tuku a pokryjte jím dno pánve.
- Těsně před vložením kotlet do pánve je z každé strany posypte trochou soli, případně můžete kotlety osolit už na pánvi.
- Vepřové kotlety umístěte nejsilnějšími a nejvykostěnějšími částmi ke středu pánve, kde se nejvíce rozpálí.
- Dbejte na to, aby se kotlety příliš netlačily.
- Možná je budete muset připravovat po částech. Mezi kotletami na pánvi by měl být prostor, jinak se maso bude dusit a nebude se správně opékat.
- Kotlety opečte z obou stran: vepřové kotlety opékejte asi 2 minuty z každé strany.
- Jakmile jsou kotlety opečené, obraťte je.
- Jakmile kotlety obrátíte, můžete v případě, že používáte litinovou pánev, vypnout oheň.
- Litina velmi dobře drží teplo a v pánvi bude dostatek tepla na dokončení pečení masa.
- Pokud pracujete se silnými kotletami, pánev přikryjte, aby se dohotovily:
- Pokud máte kotlety silnější než 2 cm, můžete pánev přikrýt a nechat kotlety asi 5 minut dopékat.
- Pokud používáte litinovou pánev a vypnuli jste ohřev, mělo by být tepla dost, pokud pánev přikryjete, aby se silnější kotleta dovařila. Pokud ne, snižte teplotu a přiklopte.
- Nejjednodušší způsob, jak zjistit, kdy jsou kotlety hotové, je zatlačit na ně špičkou prstu.
- Pokud jsou na dotek pevné, jsou hotové.
- Pokud počkáte, až z horní části kotlety vytéká šťáva, je určitě hotová.
- Vnitřní teplotu vepřového masa můžete také zkontrolovat digitálním teploměrem; když vepřové maso uprostřed zaznamená 60 °C, je hotové.