Chutnají stejně dobře jako california sushi z restaurace nebo z obchodu. Navíc je to jeden z nejjednodušších receptů na přípravu sushi.
Příprava
- Příprava: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina
- Počet porcí: 64 závitků
Ingredience
- 2 šálky propláchnuté a okapané rýže na sushi
- 2 šálky vody
- 1/4 šálku rýžového octa
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce sezamových semínek, opražených
- 2 lžíce černého sezamu
- bambusová podložka na sushi
- 8 listů nori
- 1 malá okurka zbavená semínek a nakrájená na plátky
- 85 g tyčinek z imitace krabího masa, nakrájené na nudličky
- 1 středně zralé avokádo, oloupané a nakrájené na plátky
- volitelně: sójová omáčka se sníženým obsahem sodíku, připravené wasabi a plátky nakládaného zázvoru
Postup
- Ve velkém hrnci smíchejte rýži s vodou a nechte ji 30 minut stát.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 15-20 minut nebo dokud se voda nevsákne a rýže nezměkne.
- Odstavte z ohně.
- Přikrytou ji nechte 10 minut stát.
- Mezitím v malé misce smíchejte ocet, cukr a sůl a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Rýži přendejte do velké mělké mísy. Pokapejte ji octovou směsí.
- Dřevěnou lopatkou nebo lžící míchejte rýži krájecím pohybem, aby mírně vychladla.
- Přikryjte vlhkou utěrkou, aby zůstala vlhká.
- Rýžovou směs lze připravit až 2 hodiny předem a skladovat při pokojové teplotě, přikrytou vlhkou utěrkou. Neskladujte v chladničce.
- Posypte talíř opraženými a černými sezamovými semínky. Dejte stranou.
- Podložku na sushi položte na pracovní plochu tak, aby se rolovala směrem od vás.
- Vyložte ji plastovou fólií. Na igelit položte 3/4 šálku rýže.
- Navlhčenými prsty vytlačte rýži do čtverce o straně 20 centimetrů.
- Navrch položte 1 list nori.
- Asi 3,8 centimetrů od spodního okraje listu nori položte malé množství okurky, kraba a avokáda. Rýžovou směs srolujte přes náplň a při rolování ji pomocí bambusové podložky nadzvedněte a stlačte.
- Během rolování odstraňte plastovou fólii.
- Odstraňte podložku.
- Rolky sushi obalte v sezamových semínkách. Přikryjte fólií.
- Zopakujte postup se zbývajícími přísadami, abyste vytvořili 8 závitků.
- Každý z nich nakrájejte na 8 kusů.
- Podávejte se sójovou omáčkou, wasabi a případně s plátky zázvoru.