Domácí čokoládové croissanty s máslem jsou úžasné teplé z trouby. Připravte si tuto klasiku francouzského pekařství doma.
Příprava
- Příprava: 12 hodin 50 minut
- Pečení: 20 minut
- Celkem: 13 hodin 10 minut
- Počet porcí: 16
Ingredience
- 1/4 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 4 šálky hladké mouky plus další na válení/tvarování
- 1/4 šálku cukru krystal
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce aktivního sušeného nebo instantního droždí
- 1 a 1/2 šálku studeného plnotučného mléka
- 113 g polosladké nebo hořkosladké čokolády, nahrubo nasekané
- volitelně: moučkový cukr na posypání
- máslová vrstva: 1 a 1/2 šálku nesoleného másla (změklého na pokojovou teplotu), 2 lžíce hladké mouky
- vaječné potírání: 1 velké vejce, 2 lžíce plnotučného mléka
Postup
- Vypracujte těsto: máslo nakrájejte na čtyři plátky po 1 lžíci a vložte do mísy elektrického mixéru s hákem na těsto.
- Přidejte mouku, cukr, sůl a droždí.
- Zapněte mixér na nízkou a střední rychlost, aby se ingredience jemně spojily po dobu 1 minuty.
- Za chodu mixéru pomalu přilévejte mléko.
- Jakmile je všechno mléko přidáno, zapněte mixér na střední rychlost a šlehejte těsto nejméně celých 5 minut.
- Pokud nemáte mixér, hněťte těsto 5 minut ručně.
- Těsto bude měkké. Bude se (většinou) odlepovat od stěn mísy, a pokud do něj šťouchnete prstem, odrazí se zpět.
- Pokud je těsto po 5 minutách příliš lepivé, nechte mixér běžet, dokud se neodlepí od stěn mísy.
- Vyjměte těsto z mísy a pomoučenýma rukama ho zpracujte do tvaru koule.
- Těsto položte na lehce vymazanou silikonovou podložku na pečení, lehce vyloženou pečicím papírem nebo na lehce vysypaný plech.
- Těsto jemně zploštěte a přikryjte ho plastovou fólií nebo alobalem.
- Celý plech vložte do chladničky a nechte zakryté těsto 30 minut odpočívat v chladničce.
- Vyjměte těsto z chladničky.
- Začněte těsto rozplácávat rukama.
- V tomto kroku ho rozválíte do obdélníku, takže jeho tvarování rukama nejprve pomůže pružnému těstu.
- Rozválejte ho na obdélník o rozměrech 35,5 × 25 cm.
- Těsto není po pouhých 30 minutách v chladničce extrémně studené, takže bude připomínat spíše měkké těsto.
- Při měření buďte přesní. Těsto bude mít oválný tvar, ale rukama a válečkem opracovávejte okraje, dokud nezískáte správnou velikost obdélníku.
- Rozválené těsto přikryjte plastovou fólií nebo alobalem, celý plech vložte do chladničky a nechte přikryté těsto v chladničce odpočívat 4 hodiny nebo přes noc (vhodná je doba až 24 hodin).
- Vrstva másla (začněte s ní 35 minut před dalším krokem, aby se máslo mohlo 30 minut chladit): máslo a mouku vyšlehejte ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlem nebo šlehacím nástavcem dohromady, dokud se nespojí.
- Směs přeneste na silikonovou podložkou na pečení vyložený nebo pečicím papírem vyložený plech.
- Pomocí lžíce nebo malé stěrky uhlaďte těsto do obdélníku o rozměrech 18 × 25 cm. Při měření buďte co nejpřesnější.
- Celý plech vložte do chladničky a vrstvu másla nechte 30 minut chladnout (není třeba ji přikrývat pouze na 30 minut).
- Vrstvu másla chcete mít pevnou, ale stále poddajnou. Pokud je příliš tuhá, nechte ji několik minut stát na kuchyňské lince, aby jemně změkla.
- Čím pevnější bude máslová vrstva, tím hůře se bude těsto v dalším kroku laminovat.
- Laminování těsta: v tomto dalším kroku těsto rozválíte na velký obdélník.
- Místo rozválení na silikonové podložce to udělejte na lehce pomoučeném stole.
- Vyjměte obě vrstvy těsta a másla z chladničky.
- Máslovou vrstvu položte doprostřed těsta a přeložte přes ni oba konce těsta.
- Pokud máslo nemělo přesný obdélník o rozměrech 18 × 25 cm, použijte k zarovnání okrajů nůž na pizzu nebo ostrý nůž.
- Okraje těsta nad vrstvou másla co nejlépe utěsněte prsty.
- Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník o rozměrech 25 × 51 cm.
- Opět platí, že těsto bude chtít mít oválný tvar, ale pracujte s ním rukama a válečkem, dokud nezískáte správnou velikost obdélníku.
- Těsto přeložte podélně na třetiny, jako byste skládali dopis. Toto bylo 1. otočení.
- Pokud je těsto nyní příliš teplé, přeložené těsto položte na plech, přikryjte ho fólií nebo alobalem a před druhým otočením ho dejte na 30 minut do chladničky.
- 2. otočení: těsto otočte tak, aby kratší konec směřoval k vám.
- Těsto ještě jednou rozválejte na obdélník o rozměrech 25 × 51 cm a pak ho přeložte podélně na třetiny, jako byste skládali dopis.
- Mezi 2. a 3. otočením musí být těsto v chladu, protože v této fázi se s ním již hodně pracovalo.
- Přeložené těsto položte na plech, přikryjte plastovou fólií nebo alobalem a před 3. otočením nechte 30 minut v chladničce.
- 3. otočení: těsto ještě jednou rozválejte na obdélník o rozměrech 25 × 51 cm.
- Těsto přeložte podélně na třetiny, jako byste skládali dopis.
- Přeložené těsto položte na vyložený plech, přikryjte fólií nebo alobalem a dejte na 4 hodiny nebo přes noc do chladničky (může trvat až 24 hodin).
- Na konci dalšího kroku budete potřebovat 2 plechy vyložené silikonovými podložkami na pečení nebo pečicí papírem.
- Těsto je momentálně na vyloženém plechu v lednici, takže 1 již máte připravený.
- Vytvarujte croissanty: vyjměte těsto z chladničky.
- Na lehce pomoučněném válu těsto rozválejte na obdélník o rozměrech 20 × 51 cm. V případě potřeby použijte prsty.
- Těsto bude chtít mít oválný tvar, ale pracujte s ním rukama a válečkem, dokud nezískáte správnou velikost obdélníku.
- Pomocí nože na pizzu nebo ostrého nože těsto rozkrojte svisle na polovinu.
- Každý tenký obdélník bude široký 4 palce.
- Poté nakrájejte 3 stejné plátky vodorovně, čímž získáte 8 obdélníků o rozměrech 10 × 13 cm.
- Každý obdélník rozřízněte podélně na polovinu, takže získáte 16 obdélníků o rozměrech 5 × 13 cm.
- Pracujte vždy s jedním obdélníkem.
- Pomocí prstů nebo válečku ho roztáhněte tak, aby byl dlouhý asi 20 cm.
- Dělejte to opatrně, protože nechcete vrstvy zploštit.
- Na jeden konec položte několik malých kousků čokolády v jedné vrstvě a těsto kolem čokolády pevně srolujte.
- Ujistěte se, že konec je na spodní straně.
- Postup opakujte se zbývajícím těstem a vytvarované croissanty pokládejte na 2 vyložené plechy, po 8 na plech.
- Volně zakryjte plastovou fólií nebo alobalem a nechte 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě.
- Poté vložte do lednice a nechte odpočívat 1 hodinu nebo až 12 hodin.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Přísady na vaječnou směs ušlehejte dohromady.
- Vyjměte croissanty z chladničky. Každý z nich lehce potřete vajíčkem.
- Croissanty upečte: pečte, dokud croissanty nezískají zlatohnědou barvu, přibližně 20 minut.
- V polovině pečení je otočte.
- Pokud croissanty příliš rychle tmavnou, snižte teplotu trouby na 190 °C .
- Před podáváním vyjměte čokoládové croissanty z trouby a položte je na mřížku, aby několik minut vychladly.
- Při chladnutí se mírně vyfouknou.
- V případě potřeby je před podáváním posypte moučkovým cukrem.
- Croissanty chutnají nejlépe v den upečení.
- Zbytky croissantů přikryjte a uchovávejte při pokojové teplotě několik dní nebo v chladničce až 1 týden.
- Můžete je také zmrazit až na 3 měsíce a poté rozmrazit na kuchyňské lince nebo přes noc v chladničce.
- Ohřejte podle vlastní chuti.
Ke snídani podávejte také podomácku připravené makovky.