Recept na instantní čočkovou polévku

ČočkaLuštěninové polévkyPolévky
Instantní čočková polévka

Tato čočková polévka z multifunkčního hrnce je plná čočky a čerstvé zeleniny, hřejivá a výživná. Zelenou čočku můžete nahradit červenou a připravit polévku z červené čočky.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 45 minut
  • Celkem: 1 hodina
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 řapíky celeru, nakrájené
  • 2 šálky nakrájené mrkve, asi 4 středně velké
  • 6 listů kapusty, stonky nakrájené nadrobno, listy nasekané na kousky
  • 4 stroužky česneku, nastrouhané
  • 1 plechovka nakrájených opečených rajčat
  • ¾ šálku nevařené zelené čočky
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 12 čerstvých tymiánových větviček, svázaných do svazků
  • 1 a ½ lžičky mořské soli
  • vrchovatá ½ lžičky mletého kmínu
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 6 šálků zeleninového vývaru
  • vločky červené papriky (drcená)
  • ½ šálku nasekané čerstvé petrželky na ozdobu
  • strouhaný parmezán – volitelně
  • křupavý chléb na podávání

Postup

  1. V multifunkčním hrnci zvolte funkci Sauté.
  2. Nastavte úroveň na střední a čas na 8 minut.
  3. Když je hrnec předehřátý, kápněte do něj olej a přidejte cibuli, celer a mrkev.
  4. Vařte po dobu 8 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
  5. Do hrnce přidejte stonky kapusty, česnek, rajčata, čočku, ocet, svazek tymiánu, sůl, kmín a několik zrnek pepře a promíchejte.
  6. Přilijte zeleninový vývar a zajistěte víko na hrnci.
  7. Vařte pod tlakem na vysoký výkon po dobu 15 minut.
  8. Nechte hrnec přirozeně uvolnit tlak. To bude trvat 20 až 30 minut.
  9. Když plovákový ventil klesne, sejměte poklici a vmíchejte listy kapusty.
  10. Přidejte špetku paprikových vloček a podle chuti osolte a opepřete.
  11. Vyjměte svazek tymiánu a podle potřeby ozdobte petrželkou a strouhaným parmazánem.
  12. Podávejte s křupavým chlebem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang