Domácí měkké preclíkové rolky rychle připravíte z několika základních kuchyňských ingrediencí.
Příprava
- Příprava: 1 hodina 30 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 2 hodiny
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 360 ml teplé vody (vlažné)
- 7 g instantního nebo aktivního sušeného droždí (1 standardní balení)
- 60 g nesoleného másla, rozdělit (4 lžíce)
- 1 lžička soli
- 1 lžíce hnědého cukru
- 500 g hladké mouky plus další na pracovní plochu
- hrubá mořská sůl na posypání
- 120 g jedlé sody
- 2 litry vody (9 šálků)
Postup
- Droždí a teplou vodu ušlehejte. Nechte 1 minutu odstát.
- Mezitím rozpusťte 1 lžíci másla (zbytek si nechte na další kroky).
- Vmíchejte sůl, hnědý cukr a rozpuštěné máslo.
- Pomalu přidejte 3 šálky mouky, jeden po druhém.
- Míchejte dřevěnou lžící nebo hákem na těsto připojeným ke stojanovému mixéru, dokud těsto nezhoustne.
- Přidejte další 3/4 hrnku mouky, dokud se těsto přestane lepit.
- Pokud se těsto stále lepí, přidejte podle potřeby ještě 1/4 až 1/2 hrnku.
- Do těsta píchněte prstem – pokud se odrazí, je připraveno k hnětení.
- Těsto vyklopte na pomoučený povrch.
- Hněťte ho 3 minuty a vytvarujte z něj kouli.
- Vložte ho do velké vymaštěné mísy, pevně přikryjte plastovou fólií a nechte v teplém prostředí kynout 1 hodinu nebo dokud se jeho velikost téměř nezdvojnásobí.
- Po vykynutí těsto propíchejte, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
- Vyklopte těsto na lehce pomoučený povrch a ostrým nožem nebo vykrajovačem na pizzu nakrájejte těsto na dílky o velikosti 1/3 hrnku. Mělo by jich být asi 12.
- Vytvarujte kuličky.
- Předehřejte troubu na 204 °C.
- Vyložte 2 plechy pečicím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Odložte stranou.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu jedlou sodu a 9 šálků vody.
- Do vroucí vody vhoďte 1-2 rolky na 20-30 sekund (pokud to bude trvat déle, rolky budou mít kovovou chuť).
- Pomocí děrované špachtle vyjměte rolky z vody a nechte z nich odkapat co nejvíce přebytečné vody.
- Položte preclíky na připravený plech nebo těsně vedle sebe na plech.
- Ostrým nožem udělejte do horní části každého z nich několik zářezů.
- Rozpusťte zbývající máslo.
- Každou rolku lehce potřete rozpuštěným máslem a posypte hrubou mořskou solí.
- Pečte 22-26 minut nebo do sytě zlatavé barvy ze všech stran.
- Vyjměte z trouby a podávejte teplé.
- Rolky lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku se zipem až 3 dny (ztratí trochu měkkost).