Tento recept je tak vynikající, že by ho měl mít možnost ochutnat každý. Technicky vzato na špízy můžete použít jakékoliv maso. Ukážeme si recept na jehněčí špízy neboli šašlik.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 25 minut
- Marinování: 16 hodin
- Celkem: 16 hodin 45 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- ½ šálku sójové omáčky
- ⅓ šálku rostlinného oleje
- ¼ šálku citronové šťávy
- 1 stroužek mletého česneku
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 a ½ lžičky soli
- 1 lžička hrubě drceného černého pepře
- 1,5 kg libového hovězího masa nakrájeného na centimetrové kostky
- 16 žampionů
- 2 zelené papriky nakrájené na kousky
- 1 červená paprika nakrájená na kousky
- 1 velká cibule nakrájená na velké čtverce
- 8 špejlí
Postup
- V misce prošlehejte sójovou omáčku, rostlinný olej, citronovou šťávu, česnek, hořčici, worcesterskou omáčku, sůl a černý pepř.
- Přelijte do uzavíratelného plastového sáčku.
- Přidejte kostky hovězího masa a vytlačte přebytečný vzduch a sáček uzavřete.
- Marinujte v chladničce 8 hodin nebo přes noc.
- Přidejte do sáčkhouby, vytlačte přebytečný vzduch a sáček znovu uzavřete.
- Marinujte v chladničce dalších 8 hodin.
- Předehřejte gril na vysokou teplotu a rošt lehce potřete olejem.
- Hovězí maso a houby vyjměte z marinády a setřeste přebytečnou tekutinu.
- Marinádu přelijte do malého hrnce a na prudkém ohni ji přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na středně nízkou a vařte 10 minut.
- Na špejle navlékněte kousky zelené papriky, hovězího masa, červené papriky, žampionů a cibule a opakujte, dokud nejsou všechny ingredience napíchané na špejli.
- Špízy pečte na předehřátém grilu, často je otáčejte a hojně potírejte vyhrazenou marinádou, dokud nebudou ze všech stran pěkně propečené a hovězí maso nebude uprostřed růžové, asi 15 minut.
Tento šašlik recept je jednoduchý a velmi chutný. Ozdobí každou oslavu i běžné víkendové večery na zahradě.