Recept na nejlepší jehněčí špízy

GrilováníHlavní jídlaJehněčí masoMarinádyMasoŠpízy
jehneci-spizy

Tento recept je tak vynikající, že by ho měl mít možnost ochutnat každý. Technicky vzato na špízy můžete použít jakékoliv maso. Ukážeme si recept na jehněčí špízy neboli šašlik.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Marinování: 16 hodin
  • Celkem: 16 hodin 45 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • ½ šálku sójové omáčky
  • ⅓ šálku rostlinného oleje
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • 1 stroužek mletého česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička hrubě drceného černého pepře
  • 1,5 kg libového hovězího masa nakrájeného na centimetrové kostky
  • 16 žampionů
  • 2 zelené papriky nakrájené na kousky
  • 1 červená paprika nakrájená na kousky
  • 1 velká cibule nakrájená na velké čtverce
  • 8 špejlí

Postup

  1. V misce prošlehejte sójovou omáčku, rostlinný olej, citronovou šťávu, česnek, hořčici, worcesterskou omáčku, sůl a černý pepř.
  2. Přelijte do uzavíratelného plastového sáčku.
  3. Přidejte kostky hovězího masa a vytlačte přebytečný vzduch a sáček uzavřete.
  4. Marinujte v chladničce 8 hodin nebo přes noc.
  5. Přidejte do sáčkhouby, vytlačte přebytečný vzduch a sáček znovu uzavřete.
  6. Marinujte v chladničce dalších 8 hodin.
  7. Předehřejte gril na vysokou teplotu a rošt lehce potřete olejem.
  8. Hovězí maso a houby vyjměte z marinády a setřeste přebytečnou tekutinu.
  9. Marinádu přelijte do malého hrnce a na prudkém ohni ji přiveďte k varu.
  10. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte 10 minut.
  11. Na špejle navlékněte kousky zelené papriky, hovězího masa, červené papriky, žampionů a cibule a opakujte, dokud nejsou všechny ingredience napíchané na špejli.
  12. Špízy pečte na předehřátém grilu, často je otáčejte a hojně potírejte vyhrazenou marinádou, dokud nebudou ze všech stran pěkně propečené a hovězí maso nebude uprostřed růžové, asi 15 minut.

Tento šašlik recept je jednoduchý a velmi chutný. Ozdobí každou oslavu i běžné víkendové večery na zahradě.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang