V tomto snadném receptu na brokolicovou polévku se brokolice vaří společně s cibulí, celerem, česnekem a čerstvými bylinkami. Poté ji rozmixujete na lahodnou krémovou polévku. Vyzkoušejte tuto zdravou brokolicovou polévku třeba jako předkrm k večeři.
Jak se dělá brokolicová polévka
Příprava brokolicové polévky je snadná, a jakmile si osvojíte recepturu, můžete do krémové polévky přidat prakticky jakoukoli zeleninu.
Vytvořte chuť
Chuť vytvoříte osmahnutím nakrájené cibule, celeru a česneku na směsi másla a olivového oleje. Tato zelenina společně dodá brokolici pikantní a sladkou chuť, která se s ní spojí, aniž by ji přebila.
Použití másla dodá zelenině bohatost a jeho kombinací s olivovým olejem získáme krémovou, oříškovou chuť másla s menším množstvím nasycených tuků. Dále se přidává tymián nebo petrželová nať pro bylinkové tóny. Který z nich zvolíte, záleží na vaší chuti.
Petržel je jemnější a dodává svěží, travnatou chuť, zatímco tymián je voňavější a dřevnatější.
Oba se s brokolicí krásně doplňují, takže s jedním z nich (nebo s oběma) neuděláte chybu!
Přidejte brokolici
Do brokolicové polévky se používají stonky a růžičky brokolice. Vaše kousky růžiček a stonků by měly být všechny nakrájeny na přibližně stejnou velikost, aby se vařily rovnoměrně. Nedoporučujeme zde používat mraženou brokolici, protože její chuť se může rozmělnit.
Brokolice se vaří v kombinaci vývaru a vody. Tato kombinace představuje snadný způsob, jak snížit obsah sodíku, který je v polévkách obvykle vysoký.
Rozmixujte polévku
Jakmile je zelenina měkká, je čas polévku rozmixovat. Polévka tak získá krémovou strukturu bez smetany, ale pokud chcete polévku bohatší, můžete po rozmixování přidat půl šálku polotučného mléka.
Je brokolicová polévka vegetariánská
Může být. Kuřecí vývar dodá jídlu nejslanější chuť, ale dobře funguje i zeleninový vývar.
Mohu si připravit brokolicovou polévku dopředu?
Ano. Polévku přikryjte a uložte do chladničky až na 4 dny.
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká nakrájená nadrobno cibule
- 1 stonek nakrájeného celeru,
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu nebo petrželky
- 8 šálků nasekané brokolice (stonky a růžičky)
- 2 šálky vody
- 4 šálky kuřecího vývaru
- ½ lžičky soli
- Čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup
- Máslo a olej rozehřejte v hrnci na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí.
- Přidejte cibuli a celer a za občasného míchání vařte 4 až 6 minut.
- Přidejte česnek a tymián (nebo petrželku), za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 10 sekund.
- Vmíchejte brokolici.
- Přidejte vodu a vývar a na prudkém ohni přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte, dokud není velmi měkká, asi 8 minut.
- Polévku rozmixujte dohladka. (Při mixování horkých tekutin buďte opatrní.)
- Můžete podávat.