Gumbo je louisianský jazyk lásky. Tento skromný jižanský guláš představuje spojení kultur, jemných tradic, místních surovin a především společenství. Pro mnoho rodin v jižní Louisianě je gumbo týdenním rituálem.
Tento recept byl v průběhu let vylepšen, aby si vysloužil respektovaný palec od obyvatel louisianských říčních farností, kde má tento cajunský pokrm kořeny. S velkým ohledem na tradici je tento recept klasickým zpracováním gumbo s kuřecím masem a klobásou andouille.
Co je Gumbo?
Gumbo je tmavé dušené maso, které se připravuje na jíškovém základě, zeleniny svaté trojice (paprika, cibule, celer) a bílkovin od andulské klobásy přes kuřecí maso až po mořské plody. Klobása andouille a kuřecí maso jsou pro cajunské gumbo tradiční.
Jíška vyžaduje neustálé míchání na středním ohni, takže tuto část nechcete uspěchat. Pospíchání nebo zvyšování teploty bude mít za následek připálení jíšky. V nouzi se zaneprázdnění kuchaři mohou rozhodnout pro pomalé pečení jíšky v troubě, které vyžaduje méně pozornosti, ale více času.
S časem a trpělivostí by se měla jíška vyvinout do barvy mléčné čokolády, což povede k aromatičtějšímu a autentičtějšímu cajunskému gumbo.
Kde vzniklo Gumbo?
Vzhledem k rozporuplným pramenům o jeho původu nelze gumbo přiřadit k jedné kultuře, ale je spojením mnoha odlišných kuchyní, které si našly cestu do jižní Louisiany, mimo jiné africké, indiánské a evropské.
Navzdory poměrně komplikovanému příběhu o původu víme, že gumbo je symbolem lidí, kteří si v jižní Louisianě vybudovali svůj život.
Různé varianty Gumba
Tvrdit, že existuje jen jeden recept na gumbo, by bylo špatné, kdybyste řekli, že tento oblíbený jižanský pokrm je jen jeden. A i když ano, často existuje základ z jíšky a svatá trojice, gumbo oslavuje tamní ingredience a jemnosti tradice, takže má mnoho podob.
Například kreolské gumbo je oblíbená francouzská interpretace tohoto pokrmu, která obsahuje bohatší ingredience, jako je máslo, rajčata a mořské plody. Existuje také vegetariánské gumbo zvané Gumbo Z’Herbes (s vydatnou zeleninou místo masa), které je v jižní Louisianě běžné v postním období pro katolíky, kteří se v pátek zdržují masa.
Jaký je rozdíl mezi Gumbo a Jambalaya?
Hlavní rozdíl mezi jambalayou a gumbo spočívá v roli rýže a přítomnosti jíšky. Jambalaya je louisianskou obdobou španělské paelly, jejímž základem je rýže. Při přípravě jídla jambalaya se rýže lehce povaří ve vývaru a smíchá se s různými bílkovinami, jako je kuřecí maso, klobása nebo mořské plody.
Naproti tomu gumbo se podává s rýží jako přílohou. Gumbo obsahuje jíšku k zahuštění, zatímco jambalaya jíšku nevyžaduje.
Jaké můžeme použít maso nebo mořské plody?
- Kuře
- Klobása Andouille
- Krevety
- Krabí stehna
- Ústřice
- Vydatná zelenina místo masa
Jak podávat Gumbo?
Gumbo se často podává s kopečkem bílé rýže a několika kapkami pálivé omáčky Tabasco. Gumbo se většinou připravuje ve velkém, protože příprava jíšky je velmi pracná – ideální je tedy servírovat větší skupině lidí.
Ingredience
- 1 středně velká zelená paprika
- 1 střední žlutá cibule
- 3 stonky celeru
- 6 stroužků česneku
- 1/2 svazku čerstvé petrželky
- 2 až 3 lžíce koření Cajun
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky pepře
- 450 g kuřecích stehen bez kůže
- 1 a 1/2 čajové lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky mletého pepře
- klobása
- 1/4 šálku plus 1 lžíce oleje na vaření
- 6 šálků kuřecího vývaru, pokojové teploty
- 2 lžičky prášku filé (nepovinné)
- 4 lžíce másla
- 1/2 šálku hladké mouky
Postup
- Připravte si následující ingredience a každou z nich vložte do stejné středně velké mísy: nakrájejte 1 střední zelenou papriku (1 a 1/2 šálku), 1 střední žlutou cibuli (1 a 3/4 šálku) a 3 řapíky celeru (1 a 1/2 šálku).
- Připravte si následující ingredience a každou z nich vložte do stejné malé misky: Přidejte 2 lžíce koření Cajun, 2 lžičky sušeného tymiánu, 2 bobkové listy a 1/2 lžičky pepře.
- Nakrájejte kuřecích stehen bez kůže a kostí na centimetrové kousky.
- Okořeňte 1 a 1/2 lžičky kuchyňské soli, 1 a 1/2 lžičky černého pepře a zbývající 1 lžičku cajunského koření.
- Nakrájejte klobásu na kolečka o tloušťce 1 cm.
- Vařte ve velkém hrnci na středně silném ohni, dokud klobása nezhnědne po celém povrchu a neuvolní tuk, asi 5 minut. Klobásu přendejte na talíř.
- Přidejte do hrnce 1 lžíci oleje a kuře.
- Za častého míchání vařte, dokud kuře nezhnědne po celém povrchu, asi 10 minut.
- Přendejte kuře na talíř s klobásou.
- Snižte teplotu na střední. Seškrábněte ze dna hrnce připečené kousky. Přidejte 4 lžíce másla, zbývající 1/4 šálku neutrálního oleje a 1/2 šálku hladké mouky.
- Za stálého míchání vařte, dokud se jíška nebude podobat barvě a struktuře rozpuštěné mléčné čokolády, 10 až 20 minut. Bude vonět po mouce, opečeném popcornu a oříškové kávě. Neotáčejte se k jíšce zády, jinak se připálí!
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte směs paprik.
- Promíchejte, aby se obalily v jíšce. Za častého míchání vařte, dokud cibule nebude průsvitná, asi 10 minut.
- Přidejte česnekovou směs a do hrnce vraťte klobásu a kuřecí maso i s nahromaděnou šťávou.
- Za častého míchání vařte, dokud se česnek nerozvoní, 2 až 3 minuty.
- Přidejte 6 šálků kuřecího vývaru. Zvyšte teplotu na maximum a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na středně nízkou a vařte odkryté, dokud gumbo mírně nezhoustne a chutě se nespojí, 35 až 45 minut.
- Mezitím nakrájejte na tenké plátky 1/2 svazku šalvěje a v případě potřeby uvařte bílou rýži jako přílohu.
- Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
- Gumbo můžete podávat ihned nebo den poté (tehdy chutná nejlépe).
- Podávejte s kopečkem vařené bílé rýže, šalotkou, kapkou pálivé omáčky.