Nerada se opakuju, ale moje tělo zřejmě opět napadla a osídlila tlupa záškodníků. Svýma nenechavýma ručičkama mi ucpávají nos, abych nemohla dýchat, zevnitř mi vytrvale buší svými pěstičkami do lebky, tahají mě za vlasy a chtějí mě zmást pískáním do levého ucha. Drobnými zoubky mě koušou do mandlí a nosohltanu, chapadýlky mě šimrají v krku, drápky mi škrábou oči do ruda a navíc mě nejspíš stihli zcela zákeřně kopnout do obou kotníků a jednoho kolene, vzhledem k neustávající bolesti, která se z těchto míst šíří.
Ušetřeny nezůstaly ani ty nejposlednější svaly na mém těle (že nějaké takové mám, jsem si naposledy vzpomněla po dlooouhých hodinách středoškolského tělocviku – NENÁVIDÍM tě Olgo Šípková a je mi jedno, že už je to osm let, jestli tě potkám, rozhodně tě praštím a tu aerobikovou videokazetu tě donutím na místě sníst, to slibuju a přísahám), které se svíjí v naprosté agónii. Dobře, přestože se to může zdát, neumírám, jen mám chřipku.
Já nevím, jak je to vůbec možné, ale opravdu se asi stačí na mě jen špatně podívat a já jsem okamžitě na hromadě. I když na mou obranu nutno podotknout, že tentokrát jsem tuhle radost domů nedonesla já! Hurá! I když se asi nepočítá jako vítězství, když ve výsledku jsme nemocní stejně oba.
Můj muž má totiž tentokrát zhruba dvoudenní náskok. Ještě včera jsem byla vzorná hospodyňka, vařila vývar a pekla voňavý závin ze špaldové mouky a pak bum. Teď tu sedím zahrabaná v peřině a chce se mi… Přiznejme si to, vlastně se mi vůbec nic nechce. A vlastně už dneska ani nic nemusím. Jen zbaštit kus štrúdlu a jít spát.
Závin z jogurtovo-špaldového těsta s jablky, hruškami, sušeným ovocem a ořechy
Ingredience:
Těsto:
- 250 g špaldové mouky
- 125 g bílého jogurtu
- 125 g másla, změklého
- špetka soli
- + 20 g rozpuštěného másla na potření
Náplň:
- 1 jablko
- 1 hruška (nebo 1 a 1/2 dalšího jablka)
- hrst rozinek
- hrst sušených brusinek
- hrst nasekaných mandlí
- hrst sekaných vlašských ořechů
- mletá skořice
- 1 lžíce třtinového cukru nebo stévie (nemusí být)
K podávání:
- moučkový cukr (nemusí být)
- smetana ke šlehání (nemusí být)
Postup
Z mouky, jogurtu, másla a soli vypracujte pružné těsto a nechte ho 30 minut odpočinout zabalené ve fólii v lednici.
Jablko a hrušku oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozinky a brusinky namočte do horké vody.
Troubu vyhřejte na 180°C. Z těsta na pomoučněném vále vyválejte tenký obdélníkový plát posypejte jablky, hruškami, okapaným sušeným ovocem, ořechy a skořicí. Po obvodu obdélníku nechte 4-5 cm silný prázdný pruh bez náplně. Pokud máme hodně kyselé jablko, můžeme náplň i rovnoměrně posypat třtinovým cukrem či stévií.
Poté těsto i s náplní opatrně ale pevně zaviňte od jedné delší strany ke druhé a konce zahrňte dospodu. Přeneste na plech vyložený papírem na pečení a pečte přibližně 45 minut dozlatova. Po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout. Před podáváním můžete lehce posprášit moučkovým cukrem. Pokud máte rádi šlehačku (Ano! Ano! Ano!), dejte si jí k závinu rovnou kopec!
Redakce Receptik.cz